Meksički reditelj
166

Guillermo je u Sarajevo došao na mjesec, a ostao tri godine: Evo kako je u filmu spojio Bosnu i Meksiko

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Meksički reditelj Guillermo Vejar na zanimljiv način vezan je za Sarajevo. Nakon smrti oca, došao je na mjesec dana, ostao tri godine i čak završio na studiju. Sad je na Sarajevo Film Festivalu imao svjetsku premijeru filma "La Puerta Verde", a o svemu tome je govorio i za Klix.ba.

Guillermo Vejar je meksički reditelj, koji je na zanimljiv način vezan za Sarajevo. Naime, prije nešto više od 10 godina došao je u Sarajevo i prema prvobitnom planu trebao je ostati tu mjesec, međutim, njegov boravak se produžio na tri godine.

U razgovoru za Klix.ba nam je podijelio svoju životnu priču te otkrio kako se našao u Sarajevu i zbog čega je ostao na duži period.

"Studirao sam oglašavanje u Mexicu i dobio staž u marketinškoj kompaniji u Osijeku na tri mjeseca, otac mi je upravo preminuo i nisam znao želim li ostati ili se vratiti u Mexico, pa mi je prijatelj rekao da bih trebao doći u Sarajevo da razbistrim misli. Uvijek sam volio pisati pa sam odlučio doći na mjesec dana i kad sam putovao u autobusu, sreo sam djevojku koja me je pitala odakle dolazim i šta radim. Rekao sam da sam meksički pisac za TV reklame i rekla je da je to smiješno jer je ona iz Bosne, ali živi i studira u Danskoj pisanje scenarija za film i televiziju, pa me je pitala: 'Jesi li ikada razmišljao o studiju filma?'", priča nam Guillermo.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Kazao je da nije znao da može studirati te ga je djevojka spojila s Elmom Tataragić kako bi provjerio postoji li šansa da uzme časove ili neki kratki tečaj tokom mjesec dana koliko će boraviti.

"Nazvao sam i dogovorili smo sastanak i Elma je rekla da ne mogu da se upišem na akademiju jer nisam Bosanac i ne govorim jezik, pa sam se spremao da odem i onda je rekla: Ok, hajde da napravimo eksperiment, napiši mi šta god želiš, neku vrstu molbenog pisma i ako mi se svidi možda bih te mogla pustiti da dođeš kao slušatelj', tako sam i učinio. Otišao sam u Poljsku na nekoliko dana i kad sam bio tamo razmišljao sam da bih se trebao vratiti u Meksiko i nastaviti raditi u svijetu oglašavanja, imao sam samo 25 godina i bio sam na početku, ali dobio sam e-mail u kojem je pisalo: 'Dobro došao u ASU na mjesec dana' i sve se u mom životu promijenilo. Elma Tataragić i Srdan Vuletić su me pustili među studente na to kratko vrijeme, ali nakon mjesec dana rekli su: 'Zašto ne ostaneš tri mjeseca svoje vize', i jesam, a onda: 'Zašto se ne upišeš kao student na godinu' i ostao sam studirati te nakon toga ostao skoro tri godine. I evo me opet", priča nam Vejar u nastavku.

Meksiko i Bosna su zemlje koje se ne daju poraziti

Na Sarajevo Film Festivalu nedavno je prikazan njegov film "La Puerta Verde" koji govori o Emini (28), samohranoj majci koja će učiniti sve da spasi sina Benju (7) koji ima rak. Zajedno započinju putovanje u planine Chihuahue u potrazi za Edom (70), iscjeliteljem Tarahumara.

"La Puerta Verde je putovanje koje nas vodi u svijet u kojem bol ne postoji. Bosna mi je otvorila ovaj svijet pripovijedanja. Film je inspiriran očevom smrću od raka, a ja sam htio prikazati te dvije mogućnosti izlječenja, vjerovanje u medicinu predaka, ali i tradicionalnu medicinu. Bosna i Meksiko dijele tu realnost, vjeru u iscjelitelje ili ljude koji mogu pomoći u prevladavanju bolesti. Ovim filmom ne želim poticati ljude da idu u planine potražiti pomoć, ali najvažnije je da nikada ne prestanete vjerovati u sebe, a sve se može postići", kaže dalje Guillermo.

Uzevši u obzir da je Sarajevo ostavilo traga u njegovom životu meksički reditelj kaže da su ovi dani koje je ponovo provodi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bili puni emocija, suza sretnica, susreta s prijateljima, porodicom, ljudima koje voli i kojima se jako divi.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

"Istina je da nisam shvaćao veliko postignuće koje je film postigao, mogućnost premijere to na jednom od najvažnijih festivala na svijetu koji vjeruje u mene od mojih početaka, ovdje sam premijerno prikazao svoj prvi dokumentarni kratki film 'ESCARABAJO' 2011. godine i povratak sada nakon 13 godina ispunjava me srećom, ponosom i iznad svega je motivacija da nastavimo stvarati priče koje povezuju naše duše i srce", kaže u nastavku.

Nakon SFF-a njegov film će biti u službenoj selekciji na velikom filmskom festivalu, pa kaže da nema šta drugo reći osim: "Volim te Sarajevo".

Vejar je uspio pronaći poveznicu između Meksika i Bosne, a kaže da dijele vjeru u medicinu predaka, kao i toplinu ljudi koji se ne daju poraziti nevoljama.

"Mi smo zemlje i društva koja se suočavaju sa stvarnošću, snagom, dobrim humorom i magijom. Volimo piti, imati obitelj, uživati ​​u jednostavnim životnim stvarima, ponekad se čini da je naš život sapunica-telenovela, ali ono čemu se najviše divim kod naših zemalja je to što se nikad ne damo poraziti", poručuje reditelj.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Nakon filma "La Puerta Verde" kaže da radi na još jednom ostvarenju koje će povezati BiH i Meksiko, a riječ je o bosansko-američkoj i meksičkoj koprodukciji.

"Planiram prikazati svijet Nahuales, ljude ili vještice koji su oduvijek bili vezani za činjenje zla, budući da imaju sposobnost pretvoriti se u životinje. Ova bića se nalaze posvuda u svijetu i povezana su određenim vjerovanjem, međutim želim pokazati da ne čine sva zla, ali da vam mogu pomoći da poboljšate svoju dušu. U 'GATO-u' želim ispričati priču o Diariju, mladiću koji mora naučiti da smo svi posebni. 'GATO' je svemir koji se dotiče teme granice Ciudad Juareza u Chihuahui i povezuje sa snježnim planinama Bosne. Ovaj film je vrlo ambiciozan projekt, s većim budžetom, gdje želim ponovno raditi sa svojom bosanskohercegovačkom ekipom i glumcima iz regije uz koje će raditi renomirani meksički glumci. GATO nas podsjeća na onu jednostavnu premisu života, nikad ne zaboravi da si poseban, iako ponekad trebamo nekoga da dođe i podsjeti nas", prepričava Guillermo.

Za kraj razgovora poručuje: "Hvala puno Sarajevo".