Bogat program festivala
29

Impresivne priče o nepravdi i potrazi za pravdom u fokusu trećeg dana AJB DOC-a

L. R.
Foto: Dženat Dreković/AJB DOC
Foto: Dženat Dreković/AJB DOC
Na programu trećeg dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) je šest dokumentarnih ostvarenja vrhunske produkcije, koji donose impresivne priče o različitim vrstama nepravde s kojom se suočavaju ljudi širom svijeta kao i njihovoj potrazi za pravdom.

Način na koji izraelski doseljenici u sjeni rata u Gazi otimaju palestinsku zemlju na okupiranoj Zapadnoj obali, potraga za nestalima i negiranje zločina koji onemogućavaju proces pomirenja u poslijeratnoj BiH, borba devetogodišnje Meline da nakon razvoda svojih roditelja izabere staratelja ili način na koji evangelisti u SAD-u podstiču nestabilnosti u Izraelu i Palestini − neke su od tema filmova koji će biti prikazani.

Program trećeg dana Sedmog AJB DOC-a počinje svjetskom premijerom filma "Daidžin prsten" Aide Hadžimusić, koji će biti prikazan u Cineplexxu u 12 sati.

Nastao pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer, film donosi priču o autoricinom daidži Abdurahmanu Filipoviću Braci, ljekaru iz bosanskog grada Kalinovika, koji je nestao i pogubljen u ratu u BiH 1990-ih. Kako bi otkrila istinu o njegovom životu i pogubljenju, shvatila kako i zašto je ubijen te saznala gdje su skriveni njegovi posmrtni ostaci, autorica kreće na putovanje na kojem se susreće s njegovom rodbinom i prijateljima, preživjelima iz rata, osuđenim ratnim zločincima i bivšim ratnim zvaničnicima.

Nakon toga, u 14 sati u Cineplexxu, slijedi svjetska premijera filma "Cijena zemlje" nastalog uprkos zabrani snimanja, a kojeg autorski potpisuju José Carlos Soares, Tanju Şahin i Aslıhan Eker Çakmak.

Ovaj trojac iz istraživačke jedinice TRT-a se u decembru prošle godine infiltrirao među radikalne izraelske doseljeničke grupe, uključujući ozloglašenu ekstremističku organizaciju Hilltop Youth. Rezultat njihovog rada je dokumentarni film u kojem, kroz seriju intervjua i detaljne reportaže, prikazuju kolonijalistički način razmišljanja Izraela i djelovanja ekstremističkih jevrejskih grupa vođenih vizijom Velikog Izraela i države Izrael.

U 15 sati, također u Cineplexxu, bit će prikazan film "Džingisova kćerka" Kristoffera Poulsena i Christian Als koji donosi priču o Gerel, koja predvodi nasilnu feminističku bandu u Ulaanbaataru, a koja se bori protiv strane eksploatacije. Na sedmogodišnjem epskom putovanju Gerel će izgubiti sve u borbi za svoju domovinu, no pitanje je hoće li naučiti prigrliti majčinstvo i u njemu pronaći iskupljenje.

Nakon toga, u 16:30 sati u Cineplexxu, slijedi projekcija filma "Velika ja" autorskog dvojca Atiye Zare Arandi i Brama Crolsa koji nas pričom vodi u Isfahan u Iranu, u dom Meline koja nakon razvoda roditelja živi s bakom i djecom. Melina čezne za domom i vlastitom porodicom i željela bi živjeti s majkom, ali to je nemoguće jer su i njen otac i novi očuh protiv toga. Nakon što proslavi deveti rođendan, Melina je konačno ima dovoljno godina da iznese svoj slučaj pred sudom. Zakon je na njenoj strani i nada se da će sama izabrati staratelja. Nažalost, nije svjesna kako svijet odraslih funkcioniše, što znači da će stvarnost vjerovatno biti drugačija.

U 18 sati, u Cineplexxu će biti prikazan film "Nasmijana Gruzija" reditelja Luke Beradzea. Film donosi priču o gruzijskom predsjedniku koji je 2012. godine htio izmamiti osmijeh na licu nacije. U utrci za ponovni izbor, vladajuća stranka obećala je najsiromašnijima subvencioniranu dentalnu njegu. Širom zemlje državni stomatolozi stanovnicima su počeli su vaditi pokvarene zube, uz obećanje da će ih u predstojećim mjesecima zamijeniti novim – a onda je predsjednik izgubio izbore. Kroz intervjue s ljudima koji su najviše pogođeni tom kampanjom, film "Nasmijana Gruzija" donosi priču o cijeni koju plaćamo slušajući poluistine političara.

U programu Last Minute Cinema, u 21 sat u Cineplexxu, bit će prikazan film "Molitva za Armagedon" Tonje Hessen Schei i Michaela Rowleyja koji kroz ovo dokumentarno ostvarenje istražuju opasne posljedice sprege evanđeoskog kršćanstva i američke politike.

Film na upečatljiv i intrigantan način otkriva kako fundamentalističke strukture slabe samo tkivo američke demokratije te ukazuje na poguban utjecaj religije na vanjsku politiku SAD-a. Također, razotkriva kako evangelisti podstiču nestabilnosti u Izraelu i Palestini, što naposlijetku dovodi do eskalacije nasilja na Bliskom Istoku.

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaičnoj web-stranici festivala.