THE TINDER SWINDLER
23

Istinita priča o prevarantu i lovcu na srca Tindera: Dijamanti nisu najbolji ženini prijatelji

Piše: Ines Mrenica
"The Tinder Swindler"
"The Tinder Swindler"
"The Tinder Swindler", novi dokumentarac producenata zapaženog projekta "Don't F**k With Cats", zaludio je globalne korisnike Netflixa, a priča priču o tome kako je Simon Leviev prevario žene za stotine hiljada dolara i kako su se njegove žrtve borile.
Internetskim bespućima gmiže beskonačno mnogo predatora. Pedofili, seksualni manijaci iz svih spektara patoloških poremećaja, jednom riječju luđaci, toliko su nam blizu da nas i našu djecu od njih dijeli samo nekoliko tipki na tastaturi.

Svi oni koji su pogledali Netflixov dokumentarac "Don’t F*** With The Cats" (2020.) o internet potrazi za psihopatom koji je ubijao mačke, znaju mane i prednosti suvremenog načina komuniciranja u današnjem svijetu. Potresna je činjenica da više ne možemo pronaći balans i "izvagati" koliko daleko tim bespućima možemo ići bez posljedica.

Međutim, svako ko je proučio aplikacije Hinge i Tinder može se složiti sa činjenicom da su online spojevi zastrašujući. Žene koje su došle u kontakt s prevarantom Simonom Levievom pronalaženje ljubavi na Tinderu dovelo je do užasnih, skupih posljedica direktno iz kriminalističkog trilera.

Netflix tako ima novi hit. Priču o njima i načinima na koje su brutalno iskorištene i prevarene po piramidalnoj investicijskoj shemi. Međutim, nije baš sasvim jasno zašto je isključivo Simon u ovoj priči negativac.

Simon Leviev u dokumentarcu
Simon Leviev u dokumentarcu "Tinder Swindler"

Nema besplatnog ručka

"The Tinder Swindler" je objavljen 2. februara i za samo nekoliko dana je dospio u sam vrh gledanosti, približno istom brzinom kao i vijest o tome da je pjevač Halid Muslimović prevario neku naivnu ženu u Australiji i okoristio se uzevši njenih nekoliko stotina hiljada dolara. U Netflixovom filmu čovjek po imenu Simon Leviev ženama se predstavljao kao sin milijardera i trgovca dijamantima, koristeći njihovu zaljubljivu i lakovjernu prirodu.

Pravog imena Shimon Yehuda Hayut, ovaj Izraelac je bio profesionalni prevarant koji je 2017. promijenio ime u Simon Leviev. Kada biste njegovo ime pretraživali na internetu, ispalo bi logično da je u srodstvu s kraljem dijamanata Levom Levievom, iako s njim nije imao nikakve veze.

Ostavljao je dojam da je njegov ekstravagantni način života finansiran porodičnim novcem, a zapravo je potekao iz skromne porodice u Tel Avivu. Žene koje bi čule za tu informaciju, imale su izraz lica otprilike kao Marilyn Monroe u filmu "Neki to vole vruće", kad joj se na plaži muškarac kojeg je netom srela predstavi kao nasljednik kompanije "Shell Oil". Na sličnu pedigre priču su se upecale Cecilie Fjellhoy, Pernilla Sjoholm i Ayleen Charlotte.

Putem aplikacije za spajanje parova Leviev je žene vodio na luksuzne lokacije, a potom bi od njih izvukao veće količine novca, lagavši da je u nevolji zbog opasne prirode posla s dijamantima. Ženama bi slao fotografije i videozapise svog tjelohranitelja Petera pretučenog u vozilu hitne pomoći.

Ayleen Charlotte, Pernilla Sjoholm i Cecilie Fjellhoy, žrtve prevare u filmu
Ayleen Charlotte, Pernilla Sjoholm i Cecilie Fjellhoy, žrtve prevare u filmu "Tinder Swindler"

Tražio je od njih da mu privremeno daju kreditnu karticu i da povećavaju svoje limite, a na takav način je prevario tri žene za veću količinu novca. Prije nego što bi trebalo da im vrati novac, zbog vlastite sigurnosti bi nakratko morao nestati. Žrtva Cecilie, koja se pojavljuje u Netflixovom dokumentarcu, dostigla je dugovanja prema banci u iznosu od 250.000 dolara.

"Tinder Swinder" govori o tome kako nema besplatnog ručka. Ili šta se dogodi ako pomislite da je sir na mišolovci besplatan. Oni koji preziru svijet bogatuna i žena koje ne vide nikakav smisao u životu ukoliko na Instagramu ne mogu objaviti fotografiju iz privatnog aviona ili s neke egzotične pješčane plaže, rekli bi da lažljivi muškarci i upravo one zaslužuju jedni druge.

Jer, njihova ljubav se ne može realizirati bez mirisa šuškavih zelenih novčanica ili sjaja dijamanata, koji su u ovom slučaju pokazali kako nisu baš uvijek ženini najbolji prijatelji. Parafraziramo, naravno, slavnu pjesmu Marylin Monroe iz filma "Muškarci više vole plavuše" i priču o snovima bogatih udavača.