Uzbuđena i sretna
73

Jasmila Žbanić uoči dodjele BAFTA-e: Raduje me što se zbog nominacija još više govori o "Aidi"

L. K.
Jasmila Žbanić (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmila Žbanić (Foto: T. S./Klix.ba)
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić večeras je u okviru 26. Modula Memorije u Sarajevu preuzela nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja, a tom prilikom je komentarisala i ceremoniju dodjele BAFTA nagrada koja će biti održana sutra navečer.
Naša rediteljica i njen film "Quo Vadis, Aida?" u utrci su za dva BAFTA priznanja - Najbolji strani film i Najbolji reditelj/ica. Žbanić je istakla kako je vrlo uzbuđena i sretna zbog sutrašnje dodjele.

"Nominacija za nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost je već znatno povećala interesovanje za film, što je sjajno. Sutra ćemo dobiti rezultate, sve me to kao profesionalca izuzetno raduje jer je film među tako jakim imenima i jako sam sretna zbog toga", rekla je rediteljica.

Osvrnula se i na dodjelu nagrade Oscar, govoreći kako se cijela ekipa njene producentske kuće Deblokada trudi da film bude viđen u što više dijelova svijeta.

"Oscar kampanja je jedan vrlo težak proces u kojem ja dnevno dajem po pet-šest intervjua. To je nešto što radim posljednjih nekoliko mjeseci. Sve ostalo zavisi od puno drugih stvari. Dakle, radujem se 25. aprilu jer će se taj dan govoriti o filmu, ali opet s druge strane - niko ne zna kakav će biti rezultat. Za nas je ovo već ogroman uspjeh jer otkad je film nominovan za Oscara interesovanje je itekako poraslo, što samo pokazuje kolika je moć Američke akademije", rekla je Žbanić.

Podsjetimo, BAFTA nagrade će biti dodijeljene 11. aprila navečer u virtuelnom izdanju. Osim toga, "Quo Vadis, Aida?" je u utrci za Oscara, a dodjela ove prestižne nagrade zakazana je za 25. april 2021. godine.