Diskriminirajući uslovi?
3

Jasmin Duraković o konkursu Fondacije za kinematografiju: Odlučili su da zakucaju ekser u ionako mrtvo tijelo

L. R.
Jasmin Duraković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jasmin Duraković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bh. reditelj Jasmin Duraković danas se putem Facebook profila oglasio povodom objavljenog konkursa Fondacije za kinematografiju.
On je tom prilikom uputio kritiku Ministarstvu kulture i sporta te Vladi FBiH zbog malog budžeta, ali i zbog odluke Vlade FBiH o poništenju javnih poziva za filmsku produkciju i pratećih programa u 2023. godini.

"Već više od godinu dana je u BiH zamrla filmska produkcija. Ionako krhku produkciju, sa budžetom Fondacije za kinematografije FBiH koja je među najmanjim u Evropi i puno manja od onih kod zemalja u regiji (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija), u potpunosti je zaustavila politička i zakonski neutemeljena odluka Vlade FBiH o poništenju javnih poziva za filmsku produkciju i pratećih programa posvećenih razvoju audio-vizualnih djelatnosti u 2023. godini", napisao je na početku.

Ističe da je Fondacija za kinematografiju, kao i cijeli filmski sektor u "paralizi" od 2023. godine te da je nedavno objavljeni konkurs diskriminirajući jer onemogućuje učestvovanje velikog dijela filmskih radnika.

Naime, jedan od uslova koje aplikanti moraju ispuniti je da budu "državljani Bosne i Hercegovine i pravne osobe registrovane za obavljanje filmske i videodjelatnosti sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine".

"Fondacija za kinematografiju, kao i čitav filmski sektor, su od tada u paralizi i u očima regionalne i evropske filmske zajednice ruglo i sramota. Izgleda da su Fondacija za kinematografiju, Ministarstvo kulture i sporta i Vlada FBiH objavljivanjem javnog poziva za 2024. godinu, koji diskriminira i onemogućuje učestovanje velikog dijela producenta, organizacija i institucija koji se bave filmskom industrijom i kulturom, odlučili da zakucaju ekser u ionako mrtvo tijelo bh. kinematografije. Njihovo neznanje i odsustvo brige za ovaj važni segment kulture jedne zajednice je zastrašujući", zaključio je.

Podsjećamo, Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je konkurse za sufinansiranje filmskih projekata svih kategorija, komplementarnih djelatnosti i odabir članova žirija za vrednovanje svih projekata za 2024. godinu, a budžet ove godine iznosi 3.000.000 KM.

Kada je riječ o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinansiranja filmskih projekata za 2024.godinu planiran je iznos od 2.748.518,00 KM.

Upravni odbor Fondacije je prema uputama Vlade Federacije BiH za sufinansiranje dugometražnih filmskih projekata izdvojio 1.707.020, 00 KM, za sufinansiranje manjinskih koprodukcija 190.673,00 KM, za sufinansiranje kratkometražnih filmskih projekata 98.000,00 KM te za sufinansiranje razvoja scenarija za dugometražne 14.000, 00 KM.

U okviru javnog poziva za sufinansiranje komplementarnih djelatnosti za 2024. godinu izdvojeno je 730.825,00 KM.