Ušao u legendu
108

Kako danas izgleda glumac kojeg pamtimo po legendarnoj seriji "Poirot"

I. S.
Foto: X
Foto: X
Britanskog glumca Davida Sucheta svi pamtimo po glavnoj ulozi u seriji "Poirot" nastaloj prema knjigama Agathe Christie. Za razliku od mnogih poznatih ličnosti koje se nakon nekog vremena zasite svojih uloga, David navodi da mu Poirot nikada nije dosadio.

Karijeru u svijetu glume započeo je davne 1969. godine u Gateway Theatreu u Chesteru. Prvu ulogu na TV-u imao je 1985. u BBC-jevoj seriji "Blott on the Landscape".

Međunarodnu slavu stekao je ulogom Poirota koju je dobio 1989. U knjizi "Poirot and Me" otkrio je kako je došlo do toga. Naime, njegov kolega Peter Ustinov mu je jednom prilikom kazao da bi mu ova uloga savršeno pristajala.

Foto: X
Foto: X

David je zatim razgovarao s producentom Brianom Eastmanom, koji mu je poslao nekoliko knjiga o ovom detektivu. Davidov brat John nimalo nije bio oduševljen Poirotom te ga je savjetovao da odustane od ove ideje.

Nasreću, David nije poslušao svog brata, već je počeo detaljno pisati o svakom aspektu Poirotovog života. Te spise je počeo dijeliti režiserima i saradnicima, što je na kraju dovelo do početka snimanja legendarne serije.

Najprije ju je producirao IWT, a zatim ITV Studios. Emitovana je od 1989. do 2013. David je u jednom od ranijih intervjua govorio o ovoj ulozi:

"Imao sam ogromnu empatiju prema njemu. Ovaj mali čovjek nije samo detektiv, već veliki moralni kompas i utjeha ljudima. Može biti oštar, ali ima veliko srce i ljubazan je. Nikada mi nije dosadilo igrati ga", rekao je.