Ostvarenja sa SFF-a
3

Klix žiri ocijenio filmove "Tri kilometra do kraja svijeta", "Među bogovima", "Redakcija" i "Arkadija"

I. S.
Isječak iz filma "Tri kilometra do kraja svijeta" (Foto: imdb.com)
Isječak iz filma "Tri kilometra do kraja svijeta" (Foto: imdb.com)
Klix žiri je tokom trajanja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala, između ostalog, ocijenio filmove "Tri kilometra do kraja svijeta", "Među bogovima", "Redakcija" i "Arkadija".

"Tri kilometra do kraja svijeta" rumunskog reditelja Emanuela Parvua donosi priču o sedamnaestogodišnjem Adiju, koji provodi ljeto u rodnom selu u delti Dunava. Jedne noći postaje žrtva brutalnog uličnog napada i njegov svijet se okreće naglavačke. Njegovi roditelji ga više ne posmatraju na isti način kao ranije, a privid o pitomosti sela počinje da se urušava.

Uloge u ovom filmu su ostvarili Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuta, Adrian Titieni, Ciprian Chiujdea, Laura Vasiliu i Bogdan Dumitrache. Klix žiri mu je dao ocjenu 4,2/5.

Na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala je održana svjetska premijera filma "Među bogovima" Vuka Ršumovića. Nakon iscrpljujućeg putovanja do Evrope, mlada Afganistanka Fereshteh sa suprugom i troje djece stiže do Beograda. Tu saznaje da se njen mlađi brat Ali, koji je u Beograd stigao prije njih, utopio i da će uskoro biti sahranjen kao neidentifikovana osoba. Iako Fereshteh ne posjeduje lične dokumente koji bi mogli potvrditi njen vlastiti identitet, odbija napustiti Beograd prije nego što svog brata pokopa pod njegovim imenom.

Vule Marković i Fereshteh Hosseini na snimanju filma
Vule Marković i Fereshteh Hosseini na snimanju filma "Među bogovima" (Foto: imdb.com)

Pokreće komplikovanu proceduru kako bi potvrdila njegov identitet uz pomoć DNK uzorka njihovog oca koji je još uvijek u Afganistanu. Nakon što konačno uspije u namjeri i dobije dozovolu da preuzme tijelo svoga brata, Fareshteh saznaje da njen otac želi sahraniti svoga sina u Afganistanu. Fereshteh se čitav život bez pogovora povinovala očevoj volji, ali ovaj put odlučuje djelovati na vlastitu ruku.

Fereshteh Hosseini, Nikola Ristanovski, Reza Akhlaghirad, Vule Marković su u glumačkoj ekipi. Klix žiri je ovom filmu dao ocjenu 3,1/5.

Imali smo priliku pogledati i "Redakciju" Romana Bondarchuka. Mladi prirodoslovnjak Yura svjedoči zločinu dok traga za primjercima ugrožene vrste mrmota u divljim stepskim predjelima južne Ukrajine. Odlučan da razotkrije istinu o onome čemu je svjedočio, Yura svoju fotodokumentaciju s mjesta zločina nosi u redakciju lokalnih novina.

Međutim, ubrzo shvata da tamo nema nikoga zainteresovanog za istjerivanje pravde. Dok se iza brda valja veliki rat, životno naivni Yura podliježe zovu lažnih vijesti, "ukradenih" izbora i misterioznih kultnih rituala. U potrazi za istinom, naš bi junak trebao pronaći odgovor na pitanje da li je i sam predstavnik ugrožene vrste dobroga čovjeka ili tek obični gubitnik.

Glumačku ekipu čine Rymma Ziubina, Andrii Kyrylchuk, Oleksandr Shmal, Vasyl Kukharskyi, Maksym Kurochkin, Oleksandr Hannochenko, Serhii Ivanov, Dmytro Bahnenko i Zhanna Ozirna. Klix žiri mu je dao ocjenu 3,2/5.

Na ovogodišnjem SFF-u smo gledali i "Arkadiju" Yorgosa Zoisa. Šarmantna neurologinja Katerina i veoma cijenjeni bivši doktor Yannis putuju u napušteno odmaralište pored mora. Na putu do tamo, dok se u kasnu jesen voze pješčanim dinama, u njihovom autu vlada tišina adekvatna nelagodnom povodu njihovog putovanja.

Naime, Yannisa su pozvali da u lokalnoj bolnici maloga primorskog grada identifikuje žrtvu tragične nesreće. Nakon što im lokalni policajac saopšti da je žrtva vozilom sletjela preko ograde kamenog mosta i povede ih u mrtvačnicu, Katerinina najgora sumnja se obistinjuje. Zajedno s Yannisom, ali također i sama, noćima posjećuje misteriozni, rustikalni bar na plaži po imenu Arkadija, kako bi sklopila dijelove zagonetke i razotkrila dirljivu priču o ljubavi, gubitku, prihvatanju i pomirenju s istinom.

Uloge u ovom filmu su ostvarili: Vangelis Evangelinos, Asterios Rimagmos, Evangelia Andreadaki, Flomaria Papadaki, Elena Mavridou, Antonis Tsiotsiopoulos, Vangelis Mourikis, Angeliki Papoulia, Elena Topalidou i Nikolas Papagiannis. Klix žiri mu je dao ocjenu 2,6/5.

U sastavu Klix žirija, koji je ocjenjivao filmove iz Takmičarskog programa - igrani film, bili su sljedeći novinari i novinarke: Iman Sporišević (Klix.ba, BiH), Milena Zajović, (Večernji list, Hrvatska), Damjan Raknić (Jutarnji list, Hrvatska), Miloš Dašić (Danas.rs, Srbija), Marija Ratković (Journal.rs, Srbija), Sunčica Unevska (Film Plus Daily, Sjeverna Makedonija) i Veronika Zakonjšek (Ekran, Slovenija). Klix.ba je i ove godine bio SFF-ov generalni medijski internet partner.