Režija Andreija Cohna
0

Klix žiri pogledao film "Velika sedmica" na SFF-u: Koju ocjenu smo mu dali

I. S.
Film "Velika sedmica" rumunskog reditelja Andreija Cohna bit će prikazan na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala. Klix žiri ga je već pogledao i ocijenio.

Velika sedmica, negdje u Rumuniji, početkom 19. vijeka. Jevrej Leiba, vlasnik prenoćišta, u napetim je odnosima sa svojim uposlenikom, kršćaninom Gheorgheom, usljed čega ga odluči otpustiti. Osvetoljubivi Gheorghe zaprijeti Leibi da će se vratiti na uskršnju večer da s njim "sravni" račune.

Zbog te prijetnje Leiba gubi vjeru u mogućnost suživota sa svojim neprijateljski i antisemitski nastrojenim okruženjem. Od toga trenutka Leiba sve teže razlikuje stvarnu opasnost od vlastitog osjećaja ugroženosti te doživljava transformaciju koja će imati ekstremne posljedice.

U "Velikoj sedmici" glume Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Mario Gheorghe Dinu, Ana Cioneta.

Svjetsku premijeru je imao na 74. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale) Od Klix žirija je dobio ocjenu 3,8/5.

U sastavu Klix žirija, koji ocjenjuje filmove iz Takmičarskog programa - igrani film, su sljedeći novinari i novinarke: Iman Sporišević (Klix.ba, BiH), Milena Zajović, (Večernji list, Hrvatska), Damjan Raknić (Jutarnji list, Hrvatska), Miloš Dašić (Danas.rs, Srbija), Marija Ratković (Journal.rs, Srbija), Sunčica Unevska (Film Plus Daily, Sjeverna Makedonija) i Veronika Zakonjšek (Ekran, Slovenija).

"Veliku sedmicu" možete pogledati 21. augusta u 15 sati u Cineplexxu. Sarajevo Film Festival će se održati od 16. do 23. augusta 2024. Klix.ba je i ove godine SFF-ov generalni medijski internet partner.