Režija Emanuela Parvua
13

Klix žiri proglasio rumunski film "Tri kilometra do kraja svijeta" najboljim na 30. SFF-u

I. S.
"Tri kilometra do kraja svijeta" (Foto: imdb.com)
"Tri kilometra do kraja svijeta" (Foto: imdb.com)
Klix žiri je na 30. izdanju Sarajevo Film Festivalu najbolje ocijenio film "Tri kilometra do kraja svijeta" rumunskog reditelja Emanuel Parvua.

Naime, on je dobio ocjenu 4,2/5. Film donosi priču o sedamnaestogodišnjem Adiju, koji provodi ljeto u rodnom selu u delti Dunava. Jedne noći postaje žrtva brutalnog uličnog napada i njegov svijet se okreće naglavačke. Njegovi roditelji ga više ne posmatraju na isti način kao ranije, a privid o pitomosti sela počinje da se urušava.

Uloge u ovom filmu su ostvarili Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuta, Adrian Titieni, Ciprian Chiujdea, Laura Vasiliu i Bogdan Dumitrache.

U sastavu Klix žirija, koji je ocjenjivao filmove iz Takmičarskog programa - igrani film, bili su sljedeći novinari i novinarke: Iman Sporišević (Klix.ba, BiH), Milena Zajović, (Večernji list, Hrvatska), Damjan Raknić (Jutarnji list, Hrvatska), Miloš Dašić (Danas.rs, Srbija), Marija Ratković (Journal.rs, Srbija), Sunčica Unevska (Film Plus Daily, Sjeverna Makedonija) i Veronika Zakonjšek (Ekran, Slovenija). Klix.ba je i ove godine bio SFF-ov generalni medijski internet partner.

Kao što je poznato, "Tri kilometra do kraja svijeta" je na 30. SFF-u dobio Počasno Srce Sarajeva za najbolji igrani film. U tom žiriju su bili: Paul Schrader, Sebastian Cavazza, Una Gunjak, Juho Kuosmanen i Noomi Rapace.

Klix žiri je ocjenjivao i ostale filmove iz kategorije Takmičarski program - igrani film. Nakon "Tri kilometra do kraja svijeta", na listi je "Velika sedmica" s ocjenom 3,8. Treće mjesto dijele filmovi "Sveti elektricitet" i "Selo pokraj raja" s ocjenom 3,7.

"Obiteljska terapija" (3,3) je na četvrtom, "Redakcija" (3,2) na petom, "Među bogovima" (3,1) šestom, a "Arkadija" (2,6) je na sedmom mjestu.