Drugo izdanje
0

Međunarodni program sa zanimljivom svrhom "ReActing as a Star" uskoro na Bledu u Sloveniji

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Drugo izdanje međunarodnog programa ReActing as a Star, posvećenog poticanju umrežavanja glumaca iz regije i europskih direktora kastinga, filmskih redatelja i drugih audiovizualnih profesionalaca te povećanju njihove mobilnosti i zastupljenosti u europskoj filmskoj industriji, održat će se od 15. do 17. juna na Bledu u Sloveniji.

Na ovogodišnjem izdanju programa, zamišljenog kao događanje za umrežavanje kako bi glumci mogli pronaći nove poslovne prilike, poboljšati svoje kompetencije i proširiti znanja, čiji je moto "Glumi lokalno, djeluj međunarodno!", sudjelovat će 19 talentiranih i renomiranih glumaca iz regije.

Europska filmska akademija je programu ReActing as a Star dodijelila oznaku dijeljenja znanja (Knowledge Sharing Label) za izdanja 2023. i 2024. godine. Oznakom dijeljenja znanja Europska filmska akademija nastoji podržati izvanredne projekte čiji je cilj povezivanje pojedinaca željnih dijeljenja znanja s onima koji su voljni slušati i učiti.

ReActing as a Star je inicijativa Slovenskog filmskog centra i Secret Arts Cinema koji je producent projekta, u suradnji s filmskim fondovima i centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i edukacijskim programom Training and Skills industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, CineLink Industry Days, te Europskom filmskom akademijom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDA), i platformom Filmmakers.eu.

Ovom prilikom je ravnateljica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar izjavila: "Drago mi je da smo osmislili program ReActing as a Star, koji u Sloveniju dovodi mnoge uspješne i renomirane filmske glumce iz regije, kao i etablirane direktore kastinga i agente za talente. Ovaj projekt podupiremo zajedno s filmskim centrima iz regije sa zajedničkim ciljem osiguravanja veće prisutnosti naših glumaca u filmskim produkcijama, čime bi ostvarili više mogućnosti za afirmaciju u regiji i inozemstvu. S programom ReActing as a Star Slovenija dobiva međunarodno priznato događanje od vitalnog značaja kako za slovensku, tako i za filmsku industriju u regiji, gdje naši filmaši surađuju i koproduciraju svoje radove."

Poznate i iskusne glumice i glumci koji će sudjelovati u programu su Nika Rozman i Blaž Setnikar iz Slovenije; Borka Tomović i Radovan Vujović iz Srbije; Tihana Ćulafić i Petar Burić iz Crne Gore; Iva Mihalić i Slavko Sobin iz Hrvatske; Amila Terzimehić i Boris Ler iz Bosne i Hercegovine i Nataša Petrović i Dimitar Gjorgjievski iz Sjeverne Makedonije.

Osim toga, programu će se priključiti i sedmero regionalnih glumaca i glumica iz glumačkog studija Talents Sarajevo – Anita Ognjanović, Anuša Kodelja, Luna Pilić, Mira Janjetović, Marija Labudović, Nebojša Rako i Dino Bajrović.

Povodom drugog izdanja programa, Tina Hajon iz Secret Arts Cinema, autorica projekta ReActing i njegova programska direktorica, izjavila je sljedeće: "Čast nam je što su naši regionalni i europski kolege prepoznali važnost ovog projekta i sa zadovoljstvom objavljujemo da ReActing as a Star nosi oznaku dijeljenja znanja Europske filmske akademije kao izvrstan europski program edukacije. Ove godine ugostit ćemo selekciju naših sjajnih glumica i glumaca iz regije i pružiti im priliku upoznati renomirane filmske redatelje i raditi s najboljim direktorima kastinga kao što su Cassandra Han i Jeremy Zimmerman. ReActing as a Star ponovno će biti važno mjesto susreta na kojem glumci imaju vremena upoznati jedni druge i otvoreno razgovarati o temama koje su im važne."

Drugo izdanje ReActing as a Star počinje 15. juna posebnim programom pod nazivom "U razgovoru s Brankom Katić", majstorskim predavanjem koji će moderirati Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra. Branka Katić jedna je od rijetkih glumica s naših prostora koja je ostvarila uspjehe u regiji i inozemstvu te intenzivno radi u kazalištu, na televiziji i na filmu. Surađivala je s renomiranim redateljima kao što su Peter Kosminsky, Michael Radford, Anthony Minghella, Michael Mann i Sally Potter. Dijelila je platno s poznatim glumcima kao što su Javier Bardem, Johnny Depp, Christian Bale, Tim Spall, Romain Duris, Jason Schwartzman i Sarah Lancashire.

Masterclassi i okrugli stolovi, kao i ReActing prezentacija, na programu su 16. juna, a na kojoj će odabrani sudionici regionalnim medijima predstaviti svoje portfelje, bit će otvoreni za javnost.

Dva okrugla stola s uglednim gostima održat će se 16. juna. Prvi, na temu agenata za talente i direktora kastinga, moderirati će Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja direktora kastinga (ICDA) i iskusna direktorica kastinga koja je radila s filmašima kao što su braća Dardenne, Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i mnogi drugi. Sudionici drugog okruglog stola, koji će moderirati filmolog Nebojša Jovanović, bit će renomirani filmski redatelji Dubravka Turić iz Hrvatske, Damjan Kozole iz Slovenije i Srdan Golubović iz Srbije. Međunarodni program na Bledu uključivat će i dvije radionice koje će se održati 17. juna, a vodit će ih direktori kastinga Cassandra Han, specijalizirana za prelazak iz jednog u drugo tržište na relaciji njemačkog, talijanskog, britanskog i američkog filma, poznata po radu na Oscarom nagrađenom filmu Jamesa Mangolda "Ford Vs Ferrari", filmu "Skriveni život Terrencea Malicka", "8 ¼ Oskara Roehlera"...; i Jeremy Zimmerman, jedan od vodećih britanskih direktora kastinga, koji je surađivao s istaknutim redateljima kao što su Todd Field, Ron Howard, Guillermo del Toro, Bille August, Giuseppe Tornatore, Isabel Coixet, Peter Yates, John Schlesinger, Ridley Scott, Bruce Beresford, Neil Marshall i Sir Richard Attenborough. Filmografija mu uključuje filmove kao što su "Mjesec", "U ljubavi i ratu", "Djeca swinga", "Willow", "Robin Hood: Princ lopova", "Blade II", "Africa United", "Hidalgo", "Nikomu ni riječi", "Hellboy" i najrecentnije "Tár" nominiran za Oscara.

Međunarodni program ReActing as a Star pokrenut je 2022. godine kao događanje za umrežavanje na kojem je direktorima kastinga i agentima već predstavljeno dvadesetak glumaca iz regije.

Prošlogodišnje bogato i uspješno izdanje uključivalo je majstorska predavanja i radionice redateljice Teone Strugar Mitevske, glumca Leona Lučeva i glumice Jelene Graovac Lučev, te Nathalie Chéron, direktorice kastinga na filmovima Luca Bessona. Osim toga na događanju su sudjelovali hrvatski redatelj Dalibor Matanić, Yngvill Kolset Haga (direktorica kastinga na filmu "Najgora osoba na svijetu" Joachima Triera) i Ita O'Brien (redateljica pokreta i koordinatorica intimnih scena za film, TV i kazalište).

Nakon uspješne organizacije prvog međunarodnog programa u potpunosti posvećenog glumcima iz regije, u augustu 2022. ravnatelji filmskih centara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore po prvi put su potpisali trogodišnji Memorandum o suradnji na programu ReActing as a Star.