Od 15. do 22. septembra
0

Ministar Magoda i Haris Pašović potpisali ugovor o podršci: Sarajevo Fest nastavlja svoj unikatan put

L. R.
Ministar Kenan Magoda i Haris Pašović (Foto: Press)
Ministar Kenan Magoda i Haris Pašović (Foto: Press)
Sarajevo Fest, međunarodni umjetnički festival koji se svake godine održava u Sarajevu, predstavlja vrhunska dostignuća regionalne i međunarodne teatarske i filmske produkcije.

Osim toga, festival pruža platformu za javne debate o važnim društvenim temama. Ove godine, Sarajevo Fest će biti održan od 15. do 22. septembra na više lokacija u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo nastavlja je pružati podršku ovom značajnom festivalu. Tim povodom, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i umjetnički direktor Sarajevo Fest-a Haris Pašović potpisali su ugovor o saradnji.

Ova podrška omogućava East-West Centru i festivalu da i dalje okuplja vrhunske umjetnike i intelektualce, čime doprinosi kulturnom i umjetničkom životu Kantona Sarajevo i regiona.

Ministar Kenan Magoda i Haris Pašović (Foto: Press)
Ministar Kenan Magoda i Haris Pašović (Foto: Press)

Ministar Magoda je istakao da je Sarajevo Fest poseban festival jer, osim što se odvija u konferencijskom formatu, uključuje i radne aktivnosti.

"Očekujemo da će Sarajevo Fest 2024 nastaviti da utiče u Bosni i Hercegovini u povećanju kritičkog mišljenja u javnom diskursu. Projekt će značajno doprinijeti slobodi govora, bit će primjer dijaloga i generator ideja i potaknut će mlade ljude da kritički razmišljaju i djeluju. Sretan sam jer će građani Kantona Sarajevo i turisti imati priliku pogledati kvalitetne predstave i kvalitetna umjetnička djela s temama vezanim za politiku, slobodu govora, prava manjina, ravnopravnost spolova i druge značajne teme za bh. društvo", rekao je ministar Magoda.

Istakao je još jednom čvrstu podršku Ministarstva koja uključuje i predstavu "Svijet mogućnosti", a koju je napisao i režirao Haris Pašović. Predstava će biti prikazana na Sarajevo Fest-u. Predstava je regionalni umjetnički projekt i koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, East West Centra Sarajevo, Festivala Grad teatar Budva i Plesnog centra Tala i kao takva, objedinjuje četiri grada: Sarajevo, Novi Sad, Budvu, Zagreb i u njima škole i ustanove koje rade sa osobama sa smetnjama i poteškoćama u razvoju.