MODERNI VAMPIR
92

Morbius: Najintrigantniji Marvelov antijunak stigao u kina

Piše: Ines Mrenica
Jedan od najkompleksnijih Marvelovih likova oživio je na velikom platnu po prvi put, i to u izvedbi oskarovca Jareda Leta. Biohemičar Michael Morbius pokušava se izliječiti od rijetke bolesti krvi, ali se umjesto toga nehotice zarazi nekom vrstom vampirizma.
Sonyjeva antiherojska avantura "Morbius" s Jaredom Letom u glavnoj ulozi, nahrupit će u 3.600 američkih kina ovog vikenda nakon što je njena premijera nekoliko puta odgađana u pandemijskoj godini.

Procjenjuje se da će "Morbius" imati solidan premijerni vikend s utrženih pedesetak miliona dolara te da će proći bolje od filma "Ptice grabljivice i emancipacija famozne Harley Quinn". Taj je film, s Margot Robbie u glavnoj ulozi naslovne negativke, lansiran s razočarajavajućih 33 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja, a završio je s 84 miliona dolara zarade na kino blagajnama u Americi.

"Morbius" je veliki potencijalni kino hit, prije svega jer naslovni lik igra oskarovac Jared Leto, koji se već okušao u ulozi brojnih negativaca, među kojima je i uloga Jokera u projektu "Suicide Squad" (2016.).

Jared Leto kao Morbius
Jared Leto kao Morbius

Prošle godine smo ga gledali kao psihopatu u trileru "The Little Things", dok je njegova najupečatljivija glumačka transformacija bila ona u filmu "House of Gucci". Sada je u ulozi Morbiusa, u delikatnoj igri između dobra i zla.

Tanka je linija između heroja i zločinca

Leto je ovog puta moderni vampir, koji je sam kriv za svoj preobražaj. Doktor biohemije Michael Morbius odlučio je provesti opasan eksperiment, jer boluje od rijetke bolesti krvi. U namjeri da pomogne drugima s istim problemom, započinje postupak primjene elektrošokova na vlastitom tijelu, kao i eksperimente sa šišmišima.

Premda se u početku sve činilo strahovito uspješnim, njegovo tijelo postaje mračna figura. Rezultati su očekivano katastrofalni i doktor Morbius postaje vampir koji može preživjeti samo ukoliko utaži svoju potrebu za krvlju.

Skrivanje od dnevnog svjetla neke su od tradicionalnih vampirskih sposobnosti koje mora primjenjivati, a uz to Morbius može letjeti, ima nadljudsku snagu i mogućnost samoizlječenja. Nakon dvomjesečnog nestanka, Morbius biva pronađen na teretnom brodu. Otkriva da je jači i brži nego ikad s nevjerovatno razvijenim čulom sluha.

U potrazi je za krvlju, nije siguran za šta je sposoban i pita se može li se uopće kontrolirati pa se cijela neizvjesnost oko raspleta priče filma kreće u pravcu iščekivanja oko toga hoće li dobro nadvladati zlo ili će Morbius na kraju ipak podlegnuti novim misterioznim nagonima.

Film traje 104 minute, proizveden je u okviru budžeta koji je iznosio 75 miliona dolara, a režirao ga je Daniel Espinosa. U "Morbiusu" još glume Matt Smith, Tyrese Gibson, Adria Arjona, Al Madrigal i Jared Harris, a posebno je zanimljiva pojava Michaela Keatona, Burtonovog Batmana s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

Inače, tema vampirizma okupira filmske autore od samih početaka historije kinematografije. Malo je poznato da legenda o vampirima uopće ne počinje romanom "Drakula" Brama Stokera, niti u Rumuniji, već s druge strane Dunava – u Srbiji, o čemu smo već pisali.

Marvelov vampir Morbius nije krvopija u klasičnom smislu postavki žanra. On je ambivalentan lik, u procjepu između dobra i zla te dokazuje da je put do pakla popločan dobrim namjerama.

Gledateljev put do kina uglavnom je popločan potrebom za pričama o vampirima, ali i onom vrstom kinematografske infekcije, koja publiku čini ovisnom o Marvelovom univerzumu.