Ostvarenje iz 1989.
62

Morgan Freeman otkrio koja mu je uloga najvažnija u karijeri: I danas imam poštovanje prema tom filmu

L. R.
Morgan Freeman (Foto: EPA-EFE)
Morgan Freeman (Foto: EPA-EFE)
Glumac i producent Morgan Freeman otkrio je koja mu je uloga bila najvažnija u karijeri.

Freeman, koji je jedan od najprepoznatljivih holivudskih lica, nikada nije izbjegavao glumiti u različitim žanrovima. No, njegova gluma posebno se ističe kroz uloge u filmovima "Seven", "The Shawshank Redemption", "Olympus Has Fallen", "Along Came a Spider", "Invictus", "Red", "Kiss the Girls" i brojnim drugim.

Ipak, glumac smatra da je njegov najvažniji projekt u karijeru zapravo uloga Sgt. Maj. Johna Rawlinsa u filmu "Glory" iz 1989. godine. To je ujedno i jedan od njegovih prvih filmskih ostvarenja.

U filmu su također glumili Matthew Broderick i Denzel Washington. Radnja filma fokusirala se na Američki građanski rat, a posebno na vojnike afro-američkog porijekla, koji su činili 54. pukovniju dobrovoljnog pješaštva Massachusettsa.

Film reditelja Edwarda Zwickjea dobio je brojne pohvale nakon što je objavljen, uključujući nekoliko nominacija za Oscara, ali uspjeh koji je uslijedio nije utjecao na Freemanovu odluku.

Freeman je naveo da "Glory" nosi titulu najvažnijeg projekta u njegovoj karijeri zbog tematike. Smatra da je to bila je tema i područje povijesti o kojem se prije rijetko raspravljalo ili isticalo, zbog čega je bio tako ponosan na projekt. Freeman je priznao da mu je i niz drugih filmova u kojima je glumio bilo važno, ali da nijedan nije na njega utjecao toliko.

"Imao sam takvo poštovanje prema tom filmu dok smo ga snimali i dan danas ga imam. To mi je tako važan film jer nam prikazuje dio američke povijesti za koji je malo ljudi znalo", rekao je Freeman.