Ne propustite pogledati
274

Na SFF-u se prikazuje film o djeci koju je ubila VRS: "Aleja snajpera - mom bratu" kao važno svjedočanstvo

I. S.
Film "Sniper Alley - To My Brother" ( "Aleja snajpera - Mom bratu") bit će prikazan na 30. Sarajevo Film Festivalu. Posvećen je Amelu Hodžiću i drugoj djeci koju je Vojska Republike Srpske ubila tokom opsade Sarajeva.

U filmu se pojavljuje Amelov brat Džemil, koji je javnosti poznat po stranici Sniper Alley. On je već godinama predan herojskoj borbi u širenju istine o opsadi Bosne i Hercegovine.

Tog dana je Amel igrao tenis, kada je snajperista počeo pucati. Preminuo je u 16. godini u majčinom naručju. Džemilov život od tog trenutka više nikada nije bio isti.

"Kada pogledamo naziv filma i kada vidim ovo 'mom bratu' u samom naslovu, to za mene predstavlja sve ono što ja radim. Drago mi je da će taj dokument ostati zapisan u historiji i kada god neko bude čitao ili pisao o projektu, uz sve to će biti upisano Amelovo ime. Jednostavno ne možete pričati o projektu ili o meni kao nekome ko je pokrenuo projekt, a da ne spomenete mog ubijenog brata i svu ostalu djecu koja su svirepo ubijena. Ako bi samo to ostalo upisano u historiji pored svega ostalog što radimo, bio bih prezadovoljan", rekao je Džemil za Klix.ba.

Pored Džemila, u filmu se pojavljuju bh. glumci Feđa Štukan i Jasenko Pašić, muzičar Alex Elena, zvijezda filma "Miss Sarajevo" Alma Ćatal, novinari Toni Capuozzo, Gigi Riva i Azra Nuhefendić, fotoreporteri Mario Boccia, Enric Marti, Thomas Hurst i mnogi drugi. Ovaj film su režirali Cristiana Lucia Grilli i Francesco Toscani.

Film možete pogledati 18. augusta u 18 sati u Cineplexxu (dvorana tri). Ulaznice možete nabaviti online ili kupiti od ponedjeljka, 12. augusta u Bosanskom kulturnom centru.