Ne propustite pogledati
9

Nagrađeni dokumentarac "Cijena zemlje" u nedjelju u programu Al Jazeere Balkans

I. S.
Dokumentarni film "Cijena zemlje" Jose Carlosa Soaresa, Tanjue Sahin i Aslihana Ekera Cakmaka bit će prikazan na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 27. oktobra 2024. u 21, a repriza je u 00:30.

Autori spomenutog filma su José Carlos Soares, Tanju Şahin i Aslıhan Eker Çakmak, u produkciji TRT Worlda. Imao je svjetsku premijeru u okviru Takmičarske selekcije 7. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, gdje je i nagrađen Nagradom programskog odjela Al Jazeere Balkans,

Autori dokumentarnog filma iz istraživačke jedinice TRT-a su u decembru prošle godine dobili pristup području okupirane Zapadne obale, infiltrirajući se među radikalne izraelske doseljeničke grupe, uključujući ozloglašenu ekstremističku organizaciju Omladina s brda (Hilltop Youth), čiji članovi vođeni vizijom Velikog Izraela, slijepo slijede svoje vođe.

Rezultat njihovog 22 dana dugog snimanja je dokumentarni film Cijena zemlje (Holy Redemption) u kojem, kroz seriju intervjua i detaljne reportaže, prikazuju kolonijalistički način razmišljanja Izraela i djelovanja ekstremističkih jevrejskih grupa.

Svjetska premijera ovog dokumentarca, kojoj je prisustvovao i autorski trojac, privukla je veliki broj gledalaca, a autorski trojac je, u razgovoru nakon festivalske projekcije, detaljnije objasnio kako je proteklo tajno snimanje i kakav je značaj ovog dokumentarnog filma.

U svijetu punom dezinformacija i pristrasnog izvještavanja, naročito u mainstream medijima, dokumentarni filmovi poput ovog ključni su za otkrivanje istine. Nakon 7. oktobra izvještavanje međunarodnih medija o izraelsko-palestinskom pitanju nerijetko je bilo pristrasno, prikazujući Izrael kao zemlju koja se brani, ignorišući decenijama dugo nasilje doseljenika", rekla je, između ostalog, izvršna producentica Aslıhan Eker Cakmak.

Ističe da ono što su zabilježili nije samo djelo nekoliko ekstremista, već je dio šireg, sistematskog napora da se Palestinci rasele.

"Da, bilo je trenutaka straha, ali istina zahtijeva hrabrost, a dokumentarci su medij kroz koji tu hrabrost možemo pokazati", rekla je Çakmak, izražavajući nadu da ovaj istraživački dokumentarni film može poslužiti kao dokaz izraelskih ratnih zločina u pravnim postupcima, možda čak i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Od ukupno tri nagrade koje se na AJB DOC-u dodjeljuju, Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, dokumentarcu "Cijena zemlje" dodijeljena je uz obrazloženje:

"Bez pretenzije da govori jezikom umjetnosti, urađen više u formi novinarskog istraživačkog TV dokumentarca, ovaj film direktno nas suočava sa istinom iz perspektive izraelskih ekstremističkih fanatika, pokazujući lice zastrašujuće mržnje i razotkrivajući možda najvažniji element u razumijevanju perfidne kolonijalne politike, aparthejda i stvarnih uzroka neopisivih zločina koji se dešavaju pred očima cijelog svijeta nad narodom Palestine."

Ne propustite dokumentarni film Cijena zemlje koji će biti prikazan na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 27. oktobra u 21 sat, repriza u 00:30.