Prikazan na AJB DOC
68

"Neka nova divljina": Samo su htjeli živjeti u prirodi i u miru, no život je imao druge planove

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
U sklopu AJB DOC festa večeras je prikazan vrlo zanimljiv dokumentarni film pod nazivom "Neka nova divljina".

Priča prati norvešku obitelj Payne, Mariu i Nikakoji su odlučili živjeti u prirodi i s prirodom i tako odgajati četvero djece.

Maria iz prvog braka ima kćerku Ronju, a sa suprugom Nikom je dobila još troje prekrasne djece: Freju, Falkai Ulva.

Na maloj farmi u norveškoj šumi Payneovi žive izolovano, u želji da budu divlji i slobodni. Djeca se školuju kod kuće, a svi teže usko povezanoj porodičnoj dinamici i životu u skladu s prirodom.

Iako se na početku čini kao neka idilična priča, život piše drugačije.

"Samo smo htjeli biti slobodni i puni ljubavi", govori Maria, međutim svemir je imao druge planove.

Maria se razboljela i u dokumentarcu su prikazani potresni momenti u kojima joj djeca pomažu brijati glavu jer joj je zbog kemoterapija kosa počela otpadati. Maria je nažalost preminula, no svog supruga je zamolila da pokuša odrđžati njihov način života i bez nje.

Dokumentarac prati Nika koji pokušava balansirati između posljednje želje svoje supruge i života na farmi koji više nije moguć ako se on ne zaposli, a djecu ne pošalje u drđžavnu školu.

"Neka nova divljina" kopa duboko u ranjivu obiteljsku dinamiku tragedije i pronalazi ljubav koja je zarazna, nadahnjujuća i dirljiva. Tijekom nekoliko godina, kamera prati obitelj dok se pažljivo pokušavaju ponovno integrirati u moderni svijet i pokušavaju prihvatiti tugu kao životnog suputnika.

U nešto manje od sat vremena u dokumentarcu su sažete godine koje je ova obitelj doživjela, preživjela i nadživjela.