Kritičari oduševljeni
12

Netflix je dobio jedan od najboljih dokumentaraca godine, na Rotten Tomatoesu ima savršenu ocjenu

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Nakon kratkog prikazivanja u odabranim američkim kinima, inspirativni film Lucy Walker "Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa" stigao je na Netflix, a kritičari ga nazivaju najboljim dokumentarcem godine.

Streaming platforma je kupila film koji je premijeno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 2023. godine. Lhakpa je nepalska planinarka koja je postala prva žena ikada koja se uspela na Mont Everest. Ona se popela na najvišu planinu na svijetu 10 puta ukupno (do sada), više od bilo koje druge žene na planeti.

Dokumentarac prati Lhakpu nazad u Nepal dok se priprema za 10. uspon u maju 2022. godine. Usput učimo o svim drugim izazovima s kojima se Lhakpa suočavala u svom dosadašnjem životu. Rediteljica Lucy Walker vješto upliće Lhakpinu prošlost sa snimcima krajolika koji oduzimaju dah, ali njen lik je taj koji čini "Mountain Queen" prilično ubjedljivim.

"Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa" uzbudljiv je portret života prve žene koja je osvojila najvišu planinu na svijetu. Pošto joj je u Nepalu uskraćeno obrazovanje i posao zbog svog spola, emigrirala je u SAD sa 28 godina. Tamo je preživjela nasilje partnera i balansirala podizanje svoje djece u Connecticutu kao samohrana majka.

Dokumentarac Lucy Walker trenutno ima savršenu ocjenu kritičara od 100 posto na stranici Rotten Tomatoes.

Caryn James iz Hollywood Reportera tvrdila je da su Walker i njen tim "stvorili zadivljujući narativ", a pišući za Variety, Carlos Aguilar je film nazvao "potresnim dokumentarcem" tvrdeći da "Mountain Queen" nadilazi "pojednostavljeni trijumfalizam" hvatanjem Lhakpinih "izrazitih aspekata".

Konačno, u svojoj recenziji s 3 zvjezdice za The Guardian, Leslie Felperin je napisala: "Ovaj portret Lhakpe Sherpe, jedine žene koja se 10 puta popela na Mont Everest, toliko je prepun uzbudljivih trenutaka da se ponekad čini emotivnim planinarenjem, ali s uspona se pruža prekrasan pogled".