THE WEEKEND AWAY
57

Netflixov film snimljen u Hrvatskoj: Mala zemlja za veliki filmski promašaj

Piše: Ines Mrenica
Psihološki triler “The Weekend Away”, temeljen na istoimenom romanu Sarah Alderson, snimljen je u Hrvatskoj, a zvijezdi "Tračerice" Leighton Meester pridružile su se domaće snage u vidu Amara Bukvića i Ive Mihalić. Pogledali smo ga.

Kako najveći horori počinju idiličnim dolaskom u neki vidikovac ili prekrasnu kuću u zabačenom dijelu neke šume, tako je i Netflix svoj novi psihološki triler pozicionirao u idilični pejzaž “mora, plaža i pijeska”.

Pitanjem "Prvi put ste u Hrvatskoj?" i odgovorom "Da, predivno je" započinje film "The Weekend Away". A zna se šta slijedi nakon što se Jack Nicholson oduševi izolacijom u hotelu u filmu "The Shining" (1980.). Doduše, ne tako krvavo i bezočno s one strane ovozemljaskog, a ni psihotično po pravilima žanra.

Najavljen kao psihološki triler koji će gledatelje držati prikovanim za ekran, Netflixov projekt prati dvije najbolje prijateljice, kojima na odmoru u Splitu sve pođe po zlu. Zapravo, u filmu sve odmah ne izgleda dobro.

Taksista koji vozi po Splitu je Sirijac, a igra ga palestinski glumac Ziad Bakri, dok je kućepazitelj kod kojeg su prijateljice unajmile apartman neka verzija dalmatinskog Normana Batesa i zove se Sabastian. Ali hajde, može proći ako dozvolimo mašti da se razmaše.

Jedna žena nestaje, dok druga zapada u niz bezizlaznih situacija, gdje mora dokazati svoju nevinost, između ostalog pred policijskim ispektorima koji savršeno govore engleski i na posao dolaze u stiliziranim odjevnim kombinacijama.

Leighton Meester u filmu
Leighton Meester u filmu "The Weekend Away"

Đe se kupaš

Beth (Leighton Meester) dolazi u Hrvatsku na vikend sa svojom najboljom prijateljicom Kate (Christina Wolfe). Imaju namjeru provesti nezaboravan vikend na Jadranskom moru, bježeći od učmale svakodnevnice. Beth je majka male bebe i u početku nije previše oduševljena idejom odlaska na put, ali ekscentrična Kate lako je nagovara, s obzirom na to da je Beth još uvijek nostalgična u vezi s provodima iz mladosti.

Kobna noć koja će nepovratno uništiti njihove živote započinje večerom u restoranu, a zatim provodom u noćnom klubu, odakle će otići u apartman s dvojicom naočitih muškaraca. Beth se budi bez ikakvih sjećanja na prethodnu večer, a njena prijeteljica je nestala.

Ubrzo kontaktira policiju i prolazi kroz niz mučnih situacija s inspektorima Pavić (Amar Bukvić) i Kovač (Iva Mihalić). Stvari se ubrzo okreću protiv nje jer beživotno tijelo raskalašene prijateljice biva pronađeno u moru, a upravo je Beth prva osumnjičena za ubistvo. Beth je prisiljena shvatiti što se dogodilo, a na tom putu joj pomaže misteriozni Sirijac koji taksira po Splitu. Uskoro saznajemo da nikome ne treba vjerovati.

Insert iz filma
Insert iz filma "The Weekend Away"

Strane produkcije u Hrvatskoj tragaju za egzotičnim lokacijama, ujedno pojeftinjujući troškove snimanja. Međutim, zašto "potegnuti" sve do Splita ako se autori uporno drže stereotipa, koji priče čine neuvjerljvim i banalnim do te mjere da ovi filmovi postaju predmet sprdnje na društvenim mrežama?

"The Weekend Away" je adaptacija romana Sarah Alderson, čija je radnja smještena u Lisabon, a kako je bilo nemoguće snimati u Portugalu, odluka je pala na grad pod Marjanom, gdje i nije tako rijetka pojava da turisti stradaju u jeku sezone. Međutim, scenografija je jedno, a kontekst u kojem se priča događa nešto sasvim drugo.

Najveći filmski neuspjesii se događaju kada se prilikom njihove realizacije zanemaruje mentalitet podneblja za kojim se poseže, pa se griješi u odabiru imena, replika, naglaska i sl. U takve priče, uvažavajući svu potrebu za fikcijom, publika jednostavno ne vjeruje, niti se s njima može identificirati.

Kriminalističkom žanru uvijek treba neočekivanih prevrata, pa su scenariji često neuvjerljiva konstrukcija događaja. Kao, primjerice, ona u kojoj inspektorica Kovač iz Splita sluša telefonski razgovor i šalje policiju na kućna vrata glavnoj junakinji u London.

Iva Mihalić i Amar Bukvić u filmu “The Weekend Away
Iva Mihalić i Amar Bukvić u filmu “The Weekend Away"

Kada bi prosječan gledatelj iz zatvora imao pravo na jedan poziv i jedno pitanje, a s druge strane telefonske žice bi mu se javio neki filmski radnik, prvo što bi pitao sigurno bi bilo objašnjenje zašto, zaboga, ti detektivi u serijama i filmovima dolaze na posao tako lijepo isfenirani.

"Mala zemlja za veliki odmor", glasio je svojevremeno promotivni slogan turističke zajednice koja je željela promovirati ljepote Jadrana, ali i unutrašnjosti Hrvatske. Ponekad ta mala zemlja posluži kao mjesto za snimanje velikih filmskih promašaja. Ali, ni prvi ni posljednji, jer zasigurno ima publike koja bi se uz njega mogla odmoriti.