Glumi Javier Bardem
38

Nova Netflixova serija prati priču koja je 1989. zaintrigirala svijet: Znate li priču o braći Menendez?

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Više od tri decenije nakon što su Lyle i Erik Menendez brutalno ubili svoje roditelje u vlastitom domu, nova Netflixova drama priča jezivu priču o braći – i zlokobnim motivima iza ubistava, kao i suđenju koje je uslijedilo.

Serija Ryana Murphya nosi naziv "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story", a glume Nicholas Chavez i Cooper Koch kao Lyle i Erik, a tu su i Javier Bardem te Chloë Sevigny kao njihovi roditelji.

Objavljena je nakon uspjeha Murphyjeve posljednje serije iz 2022. godine o Jeffreyu Dahmeru, koja se bavila životom i zločinima ozloglašenog serijskog ubice.

Godine 1989. Lyle (56) i Erik Menendez (53) upucali su svoje roditelje dok su boravili u svojoj vili na Beverly Hillsu. Dva puta im je suđeno za ubistvo roditelja, 1993. i 1996. godine, a postali su senzacija tabloida nakon što su tvrdili da ih je otac zlostavljao.

Kontroverzna serija, koja je jučer stigla na Netflix govori o priči koja je zaintrigirala svijet zbog čega su mnogi ostali podijeljeni oko toga da li su braća zaslužila da provedu ostatak života u zatvoru, nakon što su tvrdnje o zlostavljanju izašle na vidjelo.

Dana 20. augusta 1989. godine, Lyle, tada 22-godišnji student Princetona, i Erik, tada 19-godišnji profesionalni teniser, ušli su u svoju vilu na Beverly Hillsu vrijednu 5 miliona dolara i upucali majku i oca više puta.

Nakon što su ubili svoje roditelje, oba brata su odbacila oružje na Mulholland Driveu i kupili karte za kino da pogledaju film, a zatim su se vratili kući na mjesto zločina gdje je Lyle nazvao hitnu, navodno histeričan zbog scene koju je zatekao.

U početku su tvrdili da su nevini, dodajući da je mafija možda izvršila ubistva – s obzirom da su oba roditelja upucana u koljena. Kasnije je slučaj dobio preokret kada su braća priznala ubistva preko svog terapeuta sa Beverly Hillsa Jeromea Oziela.

Njegova djevojka Judalon Smyth otišla je u policiju nakon što je čula audiosnimku terapijske sesije na kojoj su braća raspravljala o ubistvima.

Lyle Menendez je uhapšen 8. marta 1990. godine ispred kuće svojih roditelja, a Erik je uhapšen na međunarodnom aerodromu u Los Angelesu dva dana kasnije.

Tužioci su vjerovali da su Lyle i Erik ubili svoje roditelje jer su željeli neometan pristup njihovoj imovini vrijednoj 14 miliona dolara. Sudilo im se u dva navrata tokom čega su braća ispričali uznemirujuću priču o tome kako ih je otac seksualno maltretirao od djetinjstva.

Tokom prvog suđenja, braća su tvrdila da su se suočila sa ocem zbog njegovog navodnog zlostavljanja, a on je pobjesnio. Ipak, ovaj postupak je proglašen ništavnim.

Ponovo im je suđeno, a njihove tvrdnje o zlostavljanju je sudija proglasio neprihvatljivim. I Lyle i Erik osuđeni su 1996. godine za brutalno ubistvo svog oca, Josea Menendeza, moćnog muzičkog direktora, i njihove majke, Mary Louise 'Kitty' Menendez.

Kroz godine su u javnost dospjele tvrdnje njihovih članova porodice da su im se Lyle i Erik žalili na zlostavljanje, a čak je i jedan pjevač boy benda tvrdio da ga je njihov otac zlostavljao.