Oduševio kritičare
7

Objavljen je trailer za film koji nazivaju novim "Kumom": U Veneciji dobio 13-minutne ovacije

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Skoro četiri sata dug film koji su već označili kao remek-djelo slično "Kumu" dobio je prvi trailer. Riječ je o "The Brutalistu" s Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi.

Film je predstavljen na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, a dobio je 13-minutne ovacije.

U režiji Bradyja Corbeta, film istražuje život Lászlóa Totha (Adrien Brody), jevrejskog arhitekte mađarskog porijekla koji je preživio holokaust i nakon što je emigrirao u SAD sa svojom suprugom (Felicity Jones) se susreće sa misterioznim Harrisonom Leejem Van Burenom (Guy Pearce ), koji mijenja tok njegovog života.

Corbet koji je prethodno radio na "The Childhood of a Leader" i "Vox Lux", proveo je sedam godina praveći 215 minuta dug film, koji je snimljen u 70 mm kako bi "odrazio iskustva širokog ekrana iz okruženja iz 1950-ih". Napisao je film zajedno s rediteljicom Monom Fastvold.

Nakon prve projekcije filma, kritičari nisu imali dovoljno superlativa za film koji je dobio jednoglasne pohvale i upoređivan je s nekim od najcjenjenijih holivudskih filmova svih vremena.

Novinar Diego Andaluz rekao je da je film na nivou "Kuma" Francisa Forda Coppole, "Once Upon a Time in America" Sergija Leonea i filma "There Will Be Blood" Paula Thomasa Andersona, nazvavši ga "vizionarskim američkim epom koji definiše eru".

Govoreći o filmu, Yasmin Kandil napisala je: "Zapanjujuće kinematografsko dostignuće i ono koje se čini tako rijetko viđenim u modernom dobu".

Kritičar Ben Rolph nazvao je film "gotovim remek-djelom koje nadilazi modernu kinematografiju", dodajući: "Samo početna scena je izvan ovog svijeta sjajna, uvlači vas u uznemireni, ali briljantan um Toth Lászlóa".