U Pozorištu mladih
73

Otvoren je 16. Omladinski Film Festival u Sarajevu: Prvi gosti prošetali crvenim tepihom

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Otvorenje Omladinskog Film Festivala (Foto: V. D./Klix.ba)
S prvim gostima koji su prošetali crvenim tepihom i svečanom ceremonijom u Pozorištu mladih otvoreno je 16. izdanje Omladinskog Film Festivala u Sarajevu.
Festival otvara palestinski film "An Orange from Jaffa", reditelja Mohhameda Almughannija. Film se prikazuje paralelno u Pozorištu mladih te na otvorenim kinima na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović i na Vilsonovom šetalištu u sklopu Poli Open Air i Raiffeisen Vils Open Air kina.

Direktor Festivala Kenan Musić rekao je kako će Sarajevo narednih sedam dana biti epicentar filmskog spektakla u regiji.

"I ove godine smo najveći festival omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi, i ove godine smo tu s ciljem spajanja mladih umjetnika sa njihovom publikom. U fokusu festivala su filmski stvaraoci, kratki i dugometražni filmovi koji tematiziraju izazove u kojima danas žive mladi, filmovi čiji se protagonisti bore za bolji život. Naša je misija boriti se za ljudska prava i društvenu solidarnost", rekao je Musić.

Organizatori su rekli kako je otvaranje Festivala ujedno kruna cjelogodišnjeg rada.

OFF će prikazati preko 65 filmova na 4 kino lokacije. Ovogodišnji Festival, osim filmskog programa, predstavio je i na desetine popratnih programa – OFF Talks razgovori, industry razgovori, koji će se održavati u Galeriji Manifesto i u sklopu Telemach Stagea ispred Pozorišta Mladih, kao i sesije i konferencije u sklopu OFF_YE programa. Tradicionalno, uz Telemach OFF, održava se i muzički festival OFF Buzz koji ove godine počinje koncertom otvaranja u ulici Zelenih Beretki, gdje nastupa DJ Phillip X.

Tokom osam dana Festivala u ulicama Sime Milutinovića, Zelenih Beretki i Branilaca Sarajeva bit će organizirani muzički programi do 02:00 sata iza ponoći, do kada ugostiteljski objekti mogu i raditi, po odluci Vlade Kantona Sarajevo. OFF Buzz program će zatvoriti koncert Darka Rundeka na Vilsonovom šetalištu 26.7. a potom zvanični After party u Kinu Bosna.

Šesnaesto izdanje Telemach OFF-a ima impresivnu listu gostiju, mladih talenata, producenata, rediteljica i reditelja i zvučnih imena iz svijeta filma.

Na Festival stiže mladi ukrajinski glumac zvijezda Apple+ serije "Little America" Zachary Shadrin koji je postao prvi ukrajinski glumac nominovan za nagradu Emmy. Zachary u Sarajevu predstavlja film "Forever, Forever" u kojem tumači glavnu ulogu. Osim toga, Shadrin će se pojaviti i na prezentaciji i panel programu Casting Form Agencije sa Dashom Timbush. Dasha Timbush je producentica i osnivačica CastingForma sa sjedištem u LA-u, vodeće svjetske tehnologije za otkrivanje i rezerviranje glumaca na globalnom nivou.

Na OFF stiže i Dasha Timbush, osnivačica CastingForma, koja niže uspjehe u globalnom menadžmentu talentima. Klijenti CastingForma su Universal, HBO, Netflix i Amazon, kao i glumci iz 124 zemlje. Tokom boravka u Sarajevu, u sklopu OFF Pro Film Marketa, Timbush će predstaviti projekat i uraditi nacionalnu selekciju glumaca iz Bosne i Hercegovine koji će biti predstavljeni na Cannes Film Festivalu 2025. godine.

Najveća senzacija festivala, koja je do sada potvrđena, što ne znači da Festival neće iznenaditi publiku i tokom samog održavanja, je Mirela Balić, Netflix teen senzacija poznata po ulozi u seriji "Elite".