Dobila je 10/10
0

"Ozymandias" je naziv najbolje ocijenjene epizode na IMDb-u: Znate li o kojoj seriji je riječ?

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
"Ozymandias" je naziv najbolje ocijenjene epizode na IMDb-u, koja ujedno ima i takozvanu savršenu ocjenu odnosno 10/10. No, ono što je dodatno čini nevjerovatnom jeste podatak da ju je ocijenilo više od 229.000 gledatelja. Znate li o kojoj seriji je riječ?

Naime, riječ je o seriji "Breaking Bad", koja je počela s emitovanjem 2008. godine i koju mnogi smatraju jednom od najboljih serija 21. vijeka.

Inače, "Ozymandias" je 14. epizodi pete sezone serije, koju je napisala Moira Walley-Beckett, a režirao je Rian Johnson i jedina je epizoda s ovom ocjenom na popularnoj platoformi za filmove. Pored toga, časopis Rolling Stone označio je najboljom emitovanom TV epizodom ikad.

Epizoda je također osvojila Emmyje. Bryan Cranston je osvojio svoju četvrtu pobjedu za najboljeg glavnog glumca, Anna Gunn je osvojila drugu uzastopnu pobjedu za najbolju sporednu žensku ulogu, a Moira Walley-Beckett osvojila je najbolju scenarističku nagradu.

U epizodi dolazi do raspada kriminalnog carstva Waltera Whitea dok se njegova porodica okreće protiv njega i on mora nestati s novim identitetom. Posebno se ističe scena u kojoj se Walter bori protiv supruge Skyler, a gdje se umiješa i njihov sin Walter Jr.