Od 18. do 22. juna
0

Peterostruki Oskarovac Alfonso Cuaron predvodi listu predavača na Slano Film Days

L. R.
Foto: Press
Alfonso Cuaron, meksički filmski reditelj, scenarist, producent i montažer na Slano Film Days u neformalnom će i prijateljskom okruženju podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirisati uz mlade regionalne talente; reditelje, glumce i snimateljice.

Cuaronu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Pawel Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, voljeni od publike, hvaljeni od kritike, te nagrađivani na najrelevantnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje s organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days Mirsadom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo.

Slano Film Days održavaju se od 18. do 22. juna u Slanom i na Elafitskim otocima u Hrvatskoj.

Alfonso Cuaron, dobitnik Zlatnog lava i peterostruki dobitnik Oscara, jedan je od najboljih i najsvestranijih reditelja današnjice, a osim filmova "Roma" (2018.) i "Gravitacija" (2013.) koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuaronovoj biografiji ističu se i filmovi "Djeca čovječanstva" (2006.), "Harry Potter i zatočenik iz Azkabana" (2004.), "I tvoju mamu također" (2001.), "Velika očekivanja" (1998.) i "Mala princeza" (1995.). Kao producent, Cuaron je sudjelovao u nastajanju brojnih filmova, uključujući kratki film "Le Pupille" (2022.) rediteljice Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuća Esperanto Filmoj - serija "Disclamer" u kojoj će uloge ostvariti neki od najvećih svjetskih glumaca, dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline, te za Oscar nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Paweł Pawlikowski, eminentni poljski reditelj nakon što je snimio više nagrađivanih dokumentarnih filmova usredotočio se na igrane, a oba su mu prva filma "Posljednje utočište" i "Moje ljeto ljubavi" osvojila nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Godine 2015. snimio je film "Ida", koji je osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Film "Hladni rat" nagrađen je za najbolju režiju u Cannesu 2018. i nominiran je za tri Oscara.

Gotovo svi igrani filmovi švedskog reditelja Rubena Ostlunda, počevši od njegovog drugog igranog filma "Nesvjesno" iz 2008. godine, premijerno su prikazani u Cannesu. Treći mu dugometražni film "Igra" 2011. godine osvaja najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu Nordic Prize, a njegov je četvrti dugometražni film "Turist" nakon osvajanja nagrade žirija u Cannesu, nominiran za Zlatni globus te je ušao u uži izbor za Oscara. Ostlund se vratio u Cannes i sa svojim petim dugometražnim filmom „Kvadrat“ (2017.) koji je izabran u službenoj konkurenciji i osvojio Zlatnu palmu, a nominiran je za Zlatni globus i Oscara. Njegov šesti igrani film "Trokut tuge" osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 2022. Film je na dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio četiri glavne nagrade, a nominiran je i za tri Oscara.

Michel Franco nagrađivani je meksički filmski reditelj, čiji filmovi redovito pohode najveće svjetske filmske festivale pa je tako njegov film "Zalazak sunca" premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2021. godine, a film "Novi poredak" 2020. godine na istom festivalu osvaja Veliku nagradu žirija. Njegov film "Nakon Lucije" osvaja nagradu Un Certain Regard na Cannes Film Festivalu 2012, a filmom "Majka i kći" osvaja posebnu nagrada žirija, u sekciji Un Certain Regard, 2017. godine. Njegov najnoviji dugometražni film, "Sjećanje" s Jessicom Chastain u glavnoj ulozi premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2023. godine.

Juho Kuosmanen finski je filmski, pozorišni i operni reditelj i pisac. Za debitantski igrani film "Najsretniji dan u životu Olija Makija" premijerno prikazan u Cannesu 2016. godine, osvojio je glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard. I njegov drugi dugometražni igrani film "Kupe br. 6" premijerno je prikazan u Cannesu, 2021. godine i to u glavnom natjecateljskom programu, a Grand Prix žirija podijelio je s filmom "Heroj" reditelja Asghara Farhadija. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat.

Potpuna lista predavača objavit će se sredinom ovog mjeseca.

Glavni program Slano Film Days za reditelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partner hotela, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok gledatelje ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Partner Slano Film Days je najprestižniji filmski festival u Jugoistočnoj Europi - Sarajevo Film Festival, koji će u okviru Slano Film Days organizirati CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ove radionice započele su prije desetak godina u Slanom gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u augustu na CineLink Co-production Marketu Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Susret regionalnih filmskih umjetnika i najvećih imena svjetske kinematografije u Slanom, u okviru Slano Film Days 2024, ima za cilj nadahnuti sve sudionike za nove filmske projekte, kroz razmjenu ideja i iskustava o kreativnom procesu stvaranja filmova.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj web stranici www.slanofilmdays.hr te putem društvenih mreža.