Podijelili impresije
94

Pitali smo političare koje su filmove pogledali na Sarajevo Film Festivalu

A. Ku.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Sinoć je dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu završen 30. Sarajevo Film Festival (SFF), a najboljim filmom proglašen je rumunski film "Tri kilometra do kraja svijeta" reditelja Emanuela Parvua.
Crvenim tepihom su proteklih noći prošle mnoge javne ličnosti iz svijeta glume, mode, ali i politike.

Pozvali smo političare koje smo zatekli na crvenom tepihu te ih pitali koje su filmove pogledali i kakve su njihove impresije.

Za Klix.ba su o ovoj temi govorili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda PSFBiH Fatima Gavrankapetanović Smailbegović, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz, načelnik sarajevske Općine Stari Grad Irfan Čengić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nam je kazala da joj je bila čast uživati u svjetskoj premijeri filma "Nakon ljeta" poznatog bh. reditelja, scenarista i producenta, Danisa Tanovića.

"Ovaj film spektakularno je otvorio jubilarno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala, brenda koji prijestolnicu naše domovine dostojanstveno predstavlja cijelom svijetu. Ponosna Sarajka, ponosna gradonačelnica koja festivalske dane osjeća srcem i dušom, iskreno vjerujući da istom energijom žive svi moji sugrađani, ali i brojni gosti i turisti koji pohode naš grad", kazala je Karić.

Dodala je kako je Sarajevo bilo ponosni domaćin ljubiteljima sedme umjetnosti i zvijezdama Hollywooda.

"Dozvolite mi da ovako javno čestitam Danisu koji je u svojoj bogatoj karijeri dobitnik Oscara, Zlatnog globusa i brojnih nagrada cijele Evrope i svijeta. Čestitke upućujem i timu koji stoji u potpisu „Nakon ljeta“, producentima i cijeloj glumačkoj postavi. Prilika je ovo da se još jednom zahvalim i uvaženom direktoru SFF-a Jovanu Marjanoviću na sjajnoj organizaciji Festivala, ali i promociji UNESCO grada filma, našeg voljenog Sarajeva", zaključila je Karić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nam je kazao da je pogledao nekoliko projekcija na ovogodišnjem SFF-u.

"Međutim, samo je film, simboličnog naziva 'Među bogovima' ostavio snažan dojam na mene. Film 'Među bogovima' duboko me je dojmio svojom snažnom porukom. Riječ je o potresnoj priči koja prati migrante iz Afganistana, oslikavajući požrtvovanost, privrženost i ljubav jedne sestre prema svom bratu koji se utopio u potrazi za boljim životom, te sve ono što je ona spremna učiniti kako bi mu osigurala dostojanstven ukop", kaže Delić.

Ovaj film, objašnjava, nosi i duboku simboliku, koja reflektuje stvarnu sliku ljudskih prava u Evropi.

"On nas podsjeća na ono čemu ljudi teže i nadaju se kada krenu u nepoznato, napuštajući svoje domove, vjerno prikazujući detalje koji navode na razmišljanje. Film nas potiče da još jednom razmislimo koliko je važna solidarnost prema svima onima koje život donese na naš put. Podsjeća nas da budemo dobri domaćini i prije svega dobri ljudi, posebno prema onima koji su na putu i kojima je potrebna pomoć kako bi možda preživjeli dan ili stigli do svog cilja. Ova snažna priča osvjetljava svijet u kojem prava i očekivanja često ostaju neispunjeni, potičući nas da preispitamo i vlastite stavove i postupke", kaže Delić.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz kaže nam da je na ovogodišnjem SFF-u uspio pogledati nekoliko filmova, a većinu njih u fantastičnoj atmosferi otvorenog kina Metalac.

"Izdvojio bih Tanovićev novi film 'Nakon ljeta'. Nepretenciozan, ali izrazito poetičan prikaz svakodnevnice jednog otočnog mjesta negdje u Dalmaciji. Neobična priča o iznevjerenim očekivanjima. Posebno su mi se svidjeli muzika i izvrsno napisani dijalozi (što je trademark Danisovih filmova). Bilo mi je zadovoljstvo ponovo gledati, po ko zna koji put, Payneov 'Sideways'. Nije to samo najbolji Payneov film. 'Sideways' je jedan od najboljih, najduhovitijih 'road trip' filmova uopće, malo remek djelo. Oda prijateljstvu i vinu", kaže Gratz.

Ističe da je SFF ove godine čak prevazišao njegova očekivanja.

"Od organizacije pa do ponude filmova – sve je bilo savršeno. Baš ona atmosfera i energija kakvu Sarajevo zaslužuje", naglašava Gratz.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Fatima Gavrankapetanović Smailbegović također je prisustvovala projekciji filma Danisa Tanovića.

"Drago mi je da je baš taj film otvorio SFF. 'Nakon ljeta' je jedna naša regionalna priča, lagana, sa dosta našeg humora iza kojeg se krije jedna teška životna priča. Pogledala sam i film Srđana Vuleticć 'Gym' koji je također pun humora. Ova projekcija je bila malo težeg karaktera, ali sa dosta poruka", ističe Gavrankapetanović Smailbegović.

Navodi da ovaj film navodi na razmišljanje o nasilju nad ženama i društvenoj odgovornosti, temama koje su pogotovo aktuelne u posljednjem periodu.

"Uvijek se radujem SFF-u, Sarajevo tada poprima jednu posebnu dimenziju. Postaje metropola u pravom smislu te riječi", zaključuje Gavrankapetanović Smailbegović.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Irfan Čengić kaže da je samo jedan dan boravio u Sarajevu za vrijeme trajanja SFF-a.

"Jedini film koji sam pogledao jeste 'Nakon ljeta'. Nisam relevantan da dajem filmsku kritiku, samo mogu reći u šali da mi se dopalo kako je Goran Navojec odigrao ulogu načelnika. Dobro je detektovao 'muke' načelnika u ovom dijelu Evrope", kaže nam Čengić.