Režija Milija Đukića
40

Pogledajte film "Gutač nula" o živoj legendi savremene bh. književnosti Vuku Rodiću

I. S.
Dokumentarni film "Gutač nula" mostarskog autora Milija Đukića dostupan je i u online verziji. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u BH Film programu.

"Gutač nula" je portret umjetnika, priča o bh. pjesniku i piscu Vuku Rodiću, koji je nakon zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine završio na psihijatrijskom liječenju. Ipak, svoju debitantsku zbirku pjesama Vremeplov (Svjetlost, Sarajevo) uspio je objaviti 1987. godine, ali se nakon toga njegovo stanje pogoršalo i njegova hospitalizacija je trajala sedamnaest godina, s prekidom tokom rata, da bi se 2007. godine, nakon 20 godina šutnje, kroz književnost ponovo vratio u život svojom kultnom zbirkom pjesama "Sfumato" (Buybook, Sarajevo, 2007).

Vuk Rodić, kao sarajevski pjesnik i pisac s margine, predstavlja živu legendu suvremene BH književnosti, čovjeka koji kroz vlastiti mikrokosmos, iz nezavidne životne pozicije, daje glas i snagu svim zanemarenim i obespravljenim ljudima i "ubogim pjesnicima".

Objavio je knjige pjesama "Vremeplov" (1987), "Sfumato" (2007) "Jutro je mirisalo na koprivu" (2017), "Gutač nula" (2017), "Bijeli mrak" (2020), "Horoskop za nerođeno dijete" (2021), "Lice od pepela - Izabrane pjesme" (2021), knjigu proznih vinjeta Glisando (2008) te roman "Tužna felisidada" (2021) za koji je dobio nagradu Andrićevi dani.

Scenarij dokumentarnog filma potpisuje Mili Đukić, dok je režiju pored njega radio i producent filma Goran Stojkić, koji skupa sa Helenom Benko čini i kamermansku ekipu. Film je nastao u produkciji Bonk studija i Ambasade kulture Amplituda iz Mostara.