U Sarajevu
45

Potpisan dokument o pristupanju BiH programu za koprodukciju evropskih dramskih serija

L. R.
Pristupanje BiH programu za koprodukciju evropskih dramskih serija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pristupanje BiH programu za koprodukciju evropskih dramskih serija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Potpisivanje dokumenta o pristupanju Bosne i Hercegovine pilot programu Vijeća Evrope, koji implementira Eurimages za koprodukciju evropskih dramskih serija održano je danas u Sarajevu.

Događaju su prisustvovali premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović, predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević i ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

"Ovo je mjesto na kojem su mnoge inicijative vezane za filmsku industriju zaživjele,kao što je zajednički štand zemalja jugoistočne Evrope na Cannes Film Festivalu i niz projekata kao što je članstvo BiH u programu 'Kreativna Evropa'. pa čak i članstvo BiH u samom programu Euroimages Vijeća Evrope", naveo je Marjanović.

Navodi da se na projektu radilo mjesecima kako bi došli do sporazuma povodom novih mogućnosti i finansiranja za producente iz BiH kroz pilot program Vijeća Evrope za koprodukciju serija.

"Kao što znate, produkcija serija u BiH doživjela je uzlet u posljednjih nekoliko godina kroz učešće kompanije BH Telecoma u produkciji sadržaja što je dovelo do 400 posto povećanja produkcije takve vrste sadržaja u BiH i do vrlo uspješnog plasmana proizvedenog sadržaja", naveo je Marjanović.

No, ističe kako je zbog promjene tržišta potrebno tražiti nove modele i izvore finansiranja. Predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova koja je govorila o samom projektu.

"Velika nam je čast da prihvatimo učešće BiH u ovom projektu, koji se zapravo tiče mogućnosti finansiranja serija. Posebno se moramo zahvaliti premijeru Nikšiću, koji je danas također ovdje s nama. Mi, zapravo ovdje proslavljamo jednu magiju priče i koprodukcija serija otvara nove mogućnosti u toj oblasti. Nove mogućnosti da ispričamo priče koje su pred nama", rekla je Urumova.

Ona je navela da u ovom projektu ne okupljaju samo zemlje Balkana, već i druge evropske zemlje kao što su Italija, Španija, Portugal i druge. Posebno je istakla da ta široka zastupljenost donosi različite jezike, kvalitete i priče.

"Bitno je naglasiti da je u Sarajevu 2015. godine potpisan jedan sporazum o ujednačenosti rodova u projektima koji se tiču produkcija serija", navela je Urumova.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović istakao je da je sretan i zadovoljan zbog današnjeg događaja koji će ljudima iz bh. kinematografije otvoriti vrata jednog značajnog međunarodnog fonda.