Šta trebate pogledati
27

Pratite Klix žiri na 30. SFF-u: Ocjenjivanje ostvarenja iz Takmičarskog programa - igrani film

I. S.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Na 30. izdanju SFF-a će se ukupno 54 filma takmičiti za Srce Sarajeva. Tri filma će biti prikazana izvan konkurencije. Za Takmičarski program - igrani film je formiran Klix žiri, čije ocjene ćete moći pratiti na Klix.ba.
U sastavu Klix žirija su sljedeći novinari i novinarke: Iman Sporišević (Klix.ba, BiH), Nisad Selimović (Oslobođenje, BiH), Milena Zajović, (Večernji list, Hrvatska), Damjan Raknić (Jutarnji list, Hrvatska), Miloš Dašić (Danas.rs, Srbija), Marija Ratković (Journal.rs, Srbija), Sunčica Unevska (Film Plus Daily, Sjeverna Makedonija) i Veronika Zakonjšek (Ekran, Slovenija).

Pored novinarskog žirija, Takmičarski program - igrani film će ocjenjivati i filmski profesionalci Paul Schrader (predsjednik žirija, reditelj i scenarist, SAD), Sebastian Cavazza (glumac, Slovenija), Una Gunjak (rediteljica, scenaristica i montažerka, BiH), Juho Kuosmanen, (reditelj i scenarist, Finska) i Noomi Rapace (glumica i producentica, Švedska).

Bit će dodijeljene tri nagrade - Srce Sarajeva za najbolji igrani film (novčana nagrada u iznosu od 16.000 eura koju sufinansira Turistička zajednica KS), za najbolju režiju (novčana nagrada u iznosu od 10.000 eura koju obezbjeđuju Ujedinjene nacije u BiH u saradnji s UNESCO-om), za najbolju glumicu (novčana nagrada u iznosu od 2.500 eura) i za najboljeg glumca (novčana nagrada u iznosu od 2.500 eura).

U Takmičarskom programu - igrani film 2024. su filmovi: "Među bogovima" (Vuk Ršumović), "Obiteljska terapija" (Sonja Prosenc), "Arkadija" (Yorgos Zois), "Redakcija" (Roman Bondarchuk), "Selo pokraj raja" (Mo Harawe), "Sveti elektricitet" (Tato Koteshivili), "Tri kilometra do kraja svijeta" (Emanuel Parvu), "Velika sedmica" (Andrei Cohn) i "Majka Mara" (Mirjana Karanović, izvan konkurencije).

Više detalja možete pronaći ovdje. Ne propustite pogledati i dokumentarne i kratke filmove u takmičarskom programu. Sarajevo Film Festival će se održati od 16. do 23. augusta 2024. Klix.ba je i ove godine SFF-ov generalni medijski internet partner.