Od 16. do 23. augusta
88

Predstavljen je poster 30. izdanja Sarajevo Film Festivala: "Sarajevo, I Will Always Love You"

N. O.
Foto: SFF
Foto: SFF
Sarajevo Film Festival predstavio je zvanični poster predstojećeg 30. izdanja festivala koje će se održati od 16. do 23. augusta.

Na društvenim mrežama zvanično je podijeljen izgled ovogodišnjeg postera Sarajevo Film Festivala uz poruku francuske dizajnerice Agnes B. koja je ispisana na njemu: "Sarajevo, I Will Always Love You". (eng. Sarajevo, uvijek ću te voljeti).

Agnes je kreirala vizuelni identitet tj. dizajnirala Srce Sarajeva te je 2014. godine nagrađena Počasnim Srcem Sarajeva.

Jubilarno 30. izdanje festivala počinje 16. augusta, a ranije je objavljeno kako će odati počast palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruko nagrađivanom autoru bit će uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) kada je u programu Open Air prikazan njegov film "To mora biti raj".

Od ove godine na SFF-u će se dodjeljivati i stipendija Arman Soldin, u čast ovog francusko-bosanskog novinara koji je poginuo u Ukrajini 2023. godine dok je obavljao svoj posao.

Uspostavljanje ove stipendije najavili su François Delmas, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini i Amra Bakšić iz Sarajevo Film Festivala.

Prošlogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala obilježila je posjeta Bone i The Edgea iz sastava U2, kao i novinarke Christiane Amanpour. Najbolji igrani film 29. SFF-a bio je "Kos, kos kupina" Elene Naveriani. Nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojio je Philip Sotnychenko za "La Palisiadu".

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za "Lost Country", a Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u "Kos, kos, kupina".

Predstojeće 30. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 16. do 23. augusta.

SFF