U sklopu AJB DOC-a
31

Premijera Klixovog dokumentarnog filma "Porodica" večeras u Cineplexxu

N. C.
Premijera novog dokumentarnog filma "Porodica" autora Davorina Sekulića, koji je nastao u produkciji Klix.ba, bit će održana večeras u 19:30 sati u kinu Cineplexx (sala 3) u Sarajevu.

Nakon dokumentarca "Džemo" te dokumentarnog filma "Karahasan" o velikom bh. književniku Dževadu Karahasanu, Klix.ba večeras će u sklopu 7. AJB DOC Film Festivala premijerno predstaviti svoj novi dokumentarni film koji govori o "mješovitom" braku u Srebrenici.

Film je snimljen iz perspektive Tatjane, kćerke koja govori o mješovitom braku svojih roditelja Marinka i Nermine te o njenom odrastanju s braćom Davorinom, Ninom, Denisom i Sandrom.

U središtu filma su svakako Marinko i Nermina, koji su godinama zajedno prolazili kroz brojne prepreke u ratu i izbjeglištvu, ali i prilikom povratka u Srebrenicu, gdje žive unatoč tome što su doživljavali prijetnje i gubitke te što je njihov dom danas prazan.

Međutim, ovo nije samo priča o mješovitom braku, ovo je važna lekcija o ljudskosti, mogućnostima i bh. stvarnosti. On govori o sjećanju na život u Srebrenici, a uz to otkriva kakav je ovaj grad danas izvan konteksta 11. jula: bez perspektive i osnovnih sadržaja neophodnih za život, ali i bez prijatelja i ljudi.

Sedmo izdanje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu počelo je 13. i trajat će do 17. septembra. Tema ovogodišnjeg festivala je "Justice?" te je posvećena Palestini.