U 91. godini
23

Preminula srbijanska glumica Mima Vuković Kurić, poznata po ulozi u "Vrućem vetru"

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Srbijanska glumica Mima Vuković Kurić preminula je u 91. godini, a ostat će upamćena po ulozi u seriji "Vruć vetar".

Mima Vuković Kurić rođena je 1933. godine u Prizrenu. Diplomirala je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1955. godine. Iste godine u Narodnom pozorištu u Mostaru započinje njen plodan pozorišni život.

Već sljedeće godine prelazi u Osijek, da bi 1961. godine došla u Narodno pozorište Niš i odmah zablistala u ulozi Valje u predstavi "Irkutska priča" reditelja Rajka Radojkovića. Na sceni pozorišta bila je do penzionisanja 1991. godine, gdje je odigrala blizu stotinu uloga.

Mima je bila osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu, koja je iznjedrila mnoge uspješne glumce. Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji "Vruć vetar".

Plodan i stvaralački rad neminovno su pratila i priznanja: na Susretima "Joakim Vujić" tri nagrade stručnog žirija 1976., 1983. i 1986. godine, kao i nagrade gradova Kragujevca, Leskovca, Niša i Šapca (dva puta); tri puta su joj dodijeljene nagrade Udruženja dramskih umjetnika za uloge: Kći sudije u predstavi "Damaklov mač", Grušenjke u predstavi "Braća Karamazovi" i Poli u predstavi "Prosjačka Opera"; 1968. i 1985. godine dodijeljena joj je Oktobarska nagrada Grada Niša za doprinos razvoju pozorišne kulture u gradu Nišu; 1985. godine u Mladenovcu dodijeljena joj je Statueta slobode za ulogu Hekube u predstavi Trojanke.

Nakon penzionisanja odlazi u Španiju gdje je u "Teatro della Resistencia" odigrala ulogu Bake u "Ratnoj priči". Sa tom predstavom proputovala je Evropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara.

U svoje pozorište u Nišu, vraća se 1995. godine i igra još u predstavama: "Putujuće pozorište Šopalović" i "Draga Jelena Sergejevna". Nakon 2001. godine povlači se sa scene.