U 98. godini
34

Preminuo reditelj Alvin Rakoff, čovjek koji je zaslužan za prvu značajniju ulogu Seana Conneryja

L. R.
Alvin Rakoff (Screenshot/Youtube)
Alvin Rakoff (Screenshot/Youtube)
Veterna britanske televizije i filma Alvin Rakoff preminuo je u 98. godini.

Vijest o njegovoj smrti podijelila je porodica, napisavši kako je Rakoff "preminuo okružen svojom porodicom u prekrasnoj kući u Chiswicku, koju je kupio davne 1971. godine".

Bio je reditelj i producent brojnih filmskih i televizijskih produkcija kao što su "Requiem for a Heavyweight", "Passport to Shame" i "A Dance to the Music of Time". No, ono po čemu će ga najviše pamtiti jesu zasluge za karijeru legendarnog glumca Seana Conneryja, kojem je prva značajnija uloga bila upravo u filmu "Requiem for a Heavyweight" iz 1962. godine.

Rođen u Torontu 1927. godine, Rakoff, ali onda se 1952. godine vratio u Veliku Britaniju. Nakon što je radio kao pisac za Canadian Broadcasting Corporation (CBC), Rakoff je brzo primljen na BBC-jev tečaj za reditelje i brzo je krenuo s nizom uspješnih TV drama.

Njegova drama "Waiting For Gillian" iz 1954. godine osvojila je nagradu Nacionalne televizije, a 1957. godine dodijelio je tada nepoznatom Seanu Conneryju ulogu u britanskoj verziji uspješne američke TV predstave "Requiem for a Heavyweight". Godinu dana kasnije debitirao je kao redatelj dugometražnog filma trilerom Diane Dors "Passport to Shame".

Rakoff se specijalizirao za TV predstave i drame, koje su uglavnom snimljene u Velikoj Britaniji. Za "Call Me Daddy" je 1967. godine osvojio nagradu Emmy.

Rakoff je objavio memoare "I'm Just the Guy Who Says Action" i "I Need Another Take, Darling". Bio je oženjen dva puta, s glumicom Jacqueline Hill od 1958. do njene smrti 1993. godine i sa Sally Hughes od 2013. godine.