Triler iz 1990. godine
68

Quentin Tarantino tvrdi da ovaj film ima najbolju muziku

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Quentin Tarantino u intervjuu za Uncut otkrio je koji film prema njegovom mišljenju ima najbolju muziku, a riječ je o trileru iz 1990. godine s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi.

Bilo da ste ljubitelj orkestralnih tema poput onih iz "Ratova zvijezda" ili "Gospodara prstenova", ili filmova koji koriste popularnu muziku kao što je "American Werewolf in London" - ne možete sporiti da je muzika ta koja daje posebnu čar.

Naravno, zvučni zapisi nisu ograničeni samo na Hollywood, na primjer i bolivudski filmovi nude ogromno bogatstvo kultnih zvučnih zapisa. U suštini, postoji mnogo izbora kada je u pitanju muzika u filmovima.

I sam Quentin Tarantino koristi muziku na zanimljive načine u svojim filmovima, pri čemu je njegov izbor muzike često odraz njegovog ukusa. Sada je reditelj otkrio koji mu je filmski soundtrack najdraži u intervjuu za Uncut.

Tarantino je na svojoj listi odabrao brojne filmske zvučne zapise, uključujući i "Sisters", ali je za jedan film jasno rekao da mu je najdraži. U slučaju reditelja "Kill Billa" ovo je bio soundtrack za film "Revenge" iz 1990. godine.

"Revenge" (eng. osveta) je triler u režiji Tonyja Scotta, čiji su ostali radovi uključuju "Top Gun" i "Days of Thunder". Soundtrack je napisao Jack Nitzsche, a Tarantino je tvrdio da ne morate čak ni pogledati film da biste cijenili muziku.

"Od svih, ovaj soundtrack je najbolji. To je iz filma Tonyja Scotta – režirao je 'True Romance' – i veoma je bujna, elegantna muzika. Ne morate gledati film da biste uživali u zvučnoj podlozi: funkcionira sama po sebi", kazao je.

Film prati pilota borbenog aviona Jaya Cochrana, kojeg glumi Kevin Costner, nakon njegovog penzionisanja iz mornarice. Cochran odlazi u posjetu svom prijatelju Tibeyu u Meksiko gdje upoznaje njegovu ženu Miryeu.

Kako se upoznaju, par se zaljubljuje. S obzirom da Miryea nije samo zauzeta, već i udata za nekoga ko je moćan u meksičkom kriminalnom podzemlju, ovo definitivno nije dobra ideja.

Možda ga Tarantino hvali zbog muzike, ali sam film nije oduševio kritičare te na Rotten Tomatoesu ima ocjenu od 30 posto.