Klix Studio
112

Reditelj Nermin Hamzagić nakon odsustva Nikšićevog odgovora: Kultura se tretira kao parazitska aktivnost

I. S.
Bh. reditelj Nermin Hamzagić gost je Klix Studija. Između ostalog je govorio o pismu koje je Udruženje rediteljica i reditelja u BiH poslalo Nerminu Nikšiću te stanju u kojem se nalazi bh. kinematografija.

Oni su u pismu naveli kako je proizvodnja filmova potpuno zamrla od Nikšićevog dolaska na vlast. Osim Hamzagića, pismo potpisuju i Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.

"Trojka se adresira zato što su oni ti koji trenutno obnašaju vlast. Ukoliko se svi sjećaju, filmski, ali i kulturni radnici generalno su kroz niz godina vrlo jasno i glasno artikulisali nezadovoljstvo odsustvom kulturne politike na nivou države, federacije, kantona, općina itd. U tom smislu, to nije nikakav specifikum", kazao je.

Dalje je, između ostalog, naveo da ulaze u drugu godinu kako na federalnom nivou nije raspisan konkurs za finansiranje filmova. Burdžović je pitala Hamzagića jesu li imali veća očekivanja od Trojke kada je u pitanju odnos prema filmu.

"U našem društvu postoje ljudi koji sebe smatraju kompetentnim da se bave politikom. Ja nisam jedan od tih. Oni kada sebe na neki način nominuju da se bave određenim pozivom, oni time preuzimaju određenu odgovornost za određene resore. Ono što nama nedostaje je generalan okvir kulturne politike koji zapravo pitanje ko je na vlasti čini drugorazrednim po važnosti", između ostalog je rekao.

Od Trojke je očekivao da napravi ovu strategiju. Naveo je da oni na nivou kantona već imaju kontinuitet koji traje otprilike šest godina i da tu ima pomaka. Kada je riječ o FBiH, smatra kako tu ima prostora za nadogradnju. Naveo je kako je spomenuto pismo bilo poziv na dijalog. Nakon što nisu dobili Nikšićev odgovor, pismo su objavili javno.

"Mislim da trebamo otvoreno razgovarati. Vrlo jasno znamo gdje živimo. Ova tišina i odsustvo dijaloga je drugi problem, a to je da već dobar period se kultura tretira kao parazitska aktivnost, što je pogubno. Na taj način se demoniziraju kultura i kulturni radnici. Slično se dešava s pedagoškim i prosvjetnim radnicima", rekao je.

Napomenuo je da mi imamo obavezu prema našoj prošlosti da čuvamo naše kulturno blago. Hamzagićevo gostovanje u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.