U okviru AJB DOC-a
53

Rediteljica i producentica dokumentaraca Jane Mote: Imamo veliki problem s istinom u svijetu

L. R.
Jane Mote (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jane Mote (Foto: I. Š./Klix.ba)
U sklopu ovogodišnjeg programa Festivala AJB DOC, održava se i trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonima", gdje je jedna od edukatorica i poznata britanska rediteljica i producentica Jane Mote. Tom prilikom za Klix.ba govorila je o značaju dokumentarnog filma te o budućnosti snimanja u filmskoj industriji.

U Europe Houseu kod Vječne vatre, Jane Mote je održala masterclass i radionicu namijenjenu mladim autorima iz regije, koji su imali priliku naučiti kako uz pomoć pametnog telefona mogu snimiti dokumentarni film.

Rediteljica i producentica do sada je radila na brojnim dokumentarnim filmovima, pomogla je u razvoju filmskih stvaratelja na brojnim svjetskim festivalima te radila kao direktorica dokumentarnog kanala Ala Gorea Current. Pored toga, radila je i za Discovery, BBC Worldwide, Turner, UKTV i kanal Africa.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Mote je danas direktorica producentske kompanije beechtobeach sa sjedištem u Velikoj Britaniji te kao urednica konzultantica fondacije za finansiranje dokumentarnog filma The Whickers, gdje podržava nove autore dokumentaraca. S tim u vezi, rekla je koliko je zapravo važno snimanje dokumentaraca.

“Imamo veliki problem s istinom u svijetu, tako da je to za mene veoma važno. Za dokumentarce je potrebno više vremenai pristupa nego za svakodnevne vijesti. Nadamo se da je ova prilika dokumentarni film da dođe što bliže istini zato su veoma važni svijetu. Međutim, problem je gdje ih možete pogledati. Srećom, imamo kanale poput Al Jazeere, koji prikazuju mnoge dokumentarce. Ipak, u svijetu ne postoji dovoljno medijskog prostora gdje možemo pogledati kvalitetne dokumentarne filmove", navodi Jane Mote.

Jane Mote (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jane Mote (Foto: I. Š./Klix.ba)

Mote je u Sarajevo stigla kako bi mladim autorima iz BiH i regije održala masterclass i radionicu o mogućnostima snimanja dokumentaraca s pametnim telefonima. Objasnila nam je koliko je zahtjevno snimati pametnim telefonom, ali i koje su njegove prednosti u odnosu na profesionalne kamere.

"Smatram da pametni telefon ima profesionalnu kameru. Važno je šta radite s kamerom. Ako koristite aplikacije, zvuk, osvjetljenje i stabilizatore, niko ne bi mogao reći da ste snimali s pametnim telefonom. Naravno, pametni telefoni imaju ograničenja, nemaju dobro svjetlo i povećavanja, stoga su mogući problemi, ali prednosti su da su dostupni ljudima, ne odvraćaju pažnju kod ljudi kada ih intervjuišete i zaista možete dobiti neobične snimke jer ste brži. Ja sam radila i drame s pametnim telefonom, koje su prikazivane u kinima, a poznati su mi i dokumentarci, koji su u potpunosti rađeni s pametnim telefonima. Priča je važna, a ne oprema", objasnila je.

Dio opreme koja pomaže kod snimanja pametnim telefonom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dio opreme koja pomaže kod snimanja pametnim telefonom (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ipak, ne misli da su pametni telefoni budućnost filmske industrije i smatra da svakako trebamo koristiti sve one alate koji su nam dostupni.

"Mislim da trebamo koristiti alate, koji su nam dostupni, a u nekim dijelovima svijeta su pametni telefoni jedino što imamo. U kreativnom smislu, daje vam nove mogućnosti da razmišljate drugačije. Tako da ne mislim da jedno isključuje drugo, nego ih trebamo sveobuhvatno koristiti. Važno je znati kako ih koristiti". navela je.

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaičnoj web-stranici festivala.