Otkrio detalje
81

Rijad Gvozden na 30. SFF-u ima tri premijere filmova u kojima glumi: Nešto takvo nismo navikli gledati

L. R.
Rijad Gvozden (Foto: Romano Kuduzović)
Rijad Gvozden (Foto: Romano Kuduzović)
Rijad Gvozden jedan je od onih glumaca, koji je proteklom periodu vrijedno radio i tako pred brojnih drugih projekata, ostvario je i tri uloge u filmovima, koji će imati premijeru na ovogodišnjem izdanju SFF-a. S tim u vezi za Klix.ba govorio je o izazovima na snimanjima, značaju SFF-a te o planovima u karijeri.
Jedan od omiljenih bh. glumaca kojeg smo da sada imali priliku gledati u filmovima kao što su "Smrt u Sarajevu", "Mrtve ribe", "Quo Vadis, Aida?", "Sevap/Mitzvah", serijama "Znam kako dišeš" i "Konak kod Hilmije" te brojnim reklama, muzičkim spotovima i predstavama, glumi u filmovima "Backup", "GYM" i "Djeda Mraz u Bosni", koji će biti prikazani u Open Air programu.

Budući da mu je svaka od ovih saradnji posebna, nije mogao izdvojiti samo jednu pa je odlučio izdvojiti ono najbitnije od svake.

Igrani film "Backup" Faruka Sokolovića sniman je u BiH i Hrvatskoj i trajalo je duže od godinu dana. Bit će prikazan u subotu, 17. augusta u sklopu Open Air programa te u nedjelju 18. augusta u programu Bh. film.

"Faruka Sokolovića izrazito cijenim i pratim jako dugo njegov rad i uvijek mi je bilo zanimljivo gledati njegove projekte upravo zbog najizuzetnijih postavki glumačke ekipe. Kroz projekte Faruka Sokolovića su prošla sva najveća imena ex yu glumišta, od Ljubiše Samardžića preko Borisa Dvornika, Dragana Bjelogrlića pa sve do Emira Hadžihafizbegovića, te je zbog toga bio i dodatni izazov raditi sa rediteljem kakav je Faruk. Odmah po završetku snimanja filma 'Backup' sa Farukom sam ubrzo radio na još jednom divnom projektu i siguran sam da ćemo zajedno raditi i u budućnosti", rekao je Rijad Gvozden.

Drugi projekat na kojem je radio je i film "GYM" Srđana Vuletića, koji sniman na četiri lokacije: BiH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija. Film će na SFF-u premijerno biti prikazan u ponedjeljak, 19. augusta.

"Sa Srđanom Vuletićem sam oko petnaest godina na ovom projektu i zaista mi je drago da je na kraju ipak uspio snimiti ovaj film. U međuvremenu sam igrao u Srđanovoj predstavi 'Kad bi naglas govorili' koja je bila na repertoaru Kamernog Teatra 55. Ono što je specifično i pohvalno za ovaj film je upravo Srđanova hrabrost da pruži priliku mladim glumcima. Predivno je vidjeti toliko mladih glumaca na jednom mjestu koji fantastično igraju i fukcionišu kao jedno. Smatram da ova mlada ekipa treba stvar da uzme u svoje ruke i pokrene novi talas bh. filma. Neću reći da smo se zasitili istih lica, ali napokon dolazi film u kojem ima toliko novih mladih talentovanih ljudi i vjerujem da će ovaj film svakome na neki način otvoriti neka nova vrata", rekao je.

Film "Djeda Mraz u Bosni" Emira Kapetanovića sniman je u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a svoju svjetsku premijeru imat će 21. augusta.

"Za Emira Kapetanovića moram reći da je prvenstveno divna mlada osoba, a pri tome i sjajan i talentiran reditelj te mislim da mu je ovaj debitantski film pokazatelj da u budućnosti od njega možemo očekivati još mnogo kvalitetnih projekata. Ono što vrijedi spomenuti je to da sam u Emirovoj diplomskoj predstavi 'Plastelin' igrao glavnog lika Maxima, koji mi je ujedno i najdraži lik koji sam igrao u pozorištu", poručio nam je.

Osim ovogodišnjih premijera, Gvozden je istovremeno radio na brojnim drugim projektima pa je snimanje filmova samo po sebi zahtjevno. Ipak, otkrio nam je šta je bilo najzahtjevnije.

"Najzahtjevnije mi je bilo to što sam za film 'Backup' trebao biti mršaviji, a za film 'GYM' malo deblji, a filmovi su snimani iste godine. Imao sam malo vremena za takvu vrstu transformacije, ali sam dao sve od sebe da ispoštujem želje oba reditelja I da uloge iznesem na najbolji mogući način", odgovara.

Kako kaže, očekivanja od samog Festivala nema, ali smatra da je pohvalno što na SFF dolaze filmski radnici iz cijelog svijeta i da je to prilika da drugi saznaju za nas i time se otvori mogućnost za eventualne saradnje u budućnosti.

"Svi dobro znamo koliko je SFF značajan i koliko bi svi filmski stvaraoci voljeli da se njihovi projekti nađu na Sarajevo Film Festivalu. Sretan sam što moja zemlja ima jedan ovako značajan, cijenjen i popularan festival kao što je SFF", istaknuo je.

Bh. glumac za Klix.ba je otkrio i da je nedavno završio snimanje jednog filma, čija se premijera očekuje naredne godine, ali da trenutno priprema novu monodramu.

"Nedavno sam u Sarajevu završio snimanje filma 'Udovac, koji je debitantski film mladog reditelja Harija Šečića. Smatram da je film 'Udovac', čija premijera bi trebala biti naredne godine itekako potreban današnjem društvu. Također, budući da sam napravio veliki uspjeh sa autorskim projektom monodramom 'Bosanac na odmoru' , trenutno pripremam svoju novu monodramu", otkrio je.

Na kraju, Gvozden je čitateljima portala Klix.ba preporučio da pogledaju sva tri navedena filma, koja će biti prikazana na ovogodišnjem izdanju SFF-a.

"Vašim čitateljima od srca bih preporučio da pogledaju sva tri ova spomenuta filma. Nešto takvo nismo navikli gledati kada je riječ o bh. kinematografiji", poručio je.

Podsjećamo, 30. izdanje SFF-a bit će održano od 16. do 23. augusta.