Bogat program
88

Sedmi dan SFF-a: Regionalna premijera filma Alekse Balaševića s Bešlagićem i Savićem u glavnim ulogama

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Bogat program vas očekuje i tokom sedmog dana Sarajevo Film Festivala. U nastavku donosimo nekoliko ostvarenja koja ne biste trebali propustiti pogledati.

Nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Napulju, odakle se vratio s čak dvije nagrade, film "Megdan: Između vode i vatre" večeras će imati regionalnu premijeru na 30. Sarajevo Film Festivalu u Cineplexxu 1.

Uoči premijere u Sarajevu, za koju su karte već rasprodate, objavljen je i zvaničan triler ove akcione drame, čija radnja prati život vaterpoliste koji se upušta u prljavi svijet ilegalnih borbi u kavezima. Nekadašnja vaterpolo zvijezda Petar (Viktor Savić), sada čuvar u noćnom klubu, kreće u igru sa visokim ulozima da bi spasao svoj vaterpolo klub od propadanja. Dok roni sve dublje u balkansko podzemlje, Petar otkriva da je linija između pobjede i poraza tanka.

U filmu glume: Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, Jovana Balašević, Petar Božović, Aleksandar Gavranić, Vaso Bakočević, Maja Berović, Dušan Džakić, Blagoj Veselinov, Iva Krajnc i mnogi drugi. Autorsku ekipu čine reditelj Todor Čapkanov, autor scenarija je Aleksa Balašević,.

Svjetsku premijeru večeras na Sarajevo Film Festivalu zablježit će film "Među bogovima" reditelja Vuka Ršumovića. Riječ o filmu koji je snimljen po istinitom događaju iz 2015. godine.

Priča ovog filma je i svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije "Antigona", a glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Radnja ove drame počinje kada mlada Afganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u rijeci tri sedmice ranije. Od tog trenutka ona ulazi u tešku borbu kako bi sahranila brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, usprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenta, i statusu unutar njene partijarhalne avganistanske porodice.

"Drugi čin" na rasporedu je u večeras u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20:30 (22.08.), kao i u Ljetnom kinu Safet Zajko u istom terminu.

Florence želi upoznati svoga oca s Davidom, muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena, ali Davida Florence ne privlači i želi je baciti u zagrljaj svome prijatelju Willyju. Njih četvoro se nalaze u jednom restoranu usred nedođije.

Cijeli program i raspored prikazivanja filmova možete pronaći na linku.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta.