Ušla je u historiju
55

Serija na japanskom jeziku "Shogun" osvojila najveći broj nagrada na 76. dodjeli Emmyja

L. R.
Ekipa serije "Shogun" (Foto: EPA-EFE)
Ekipa serije "Shogun" (Foto: EPA-EFE)
Ovogodišnja, 76. dodjela televizijski nagrada Emmy održana je sinoć u Los Angelesu, a serija "Shogun" osvojila je 18 nagrada, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju.

Ovo je ujedno prva serija koja nije na engleskom jeziku s osvojenom nagradom Emmy za najbolju dramsku seriju. Pored toga, serija "Shogun" je dobila nagrade za najbolju režiju dramske serije, za najboljeg glavnog glumca i glumicu u dramskoj seriji koje su pripale Horyukiju Sanadi i Anni Sawai.

Kada je riječ o drugim serijama, nagradu za najbolju komediju osvojila je serija "Hacks", a od značajnih nagrada može se izdvojiti i ona za najbolju glavnu žensku ulogu, koju je osvojila Jean Smart.

Serija "The Bear" osvojila je tri nagrade u kategoriji komedije. Tako je Jeremy Allen White osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca, Ebon Moss-Bachrac za najboljeg sporednog glumca, dok je Liza Colon-Zayas osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Popularna serija "Baby Reindeer" osvojivši četiri nagrade. Tvorac i zvijezda serije, škotski komičar Richard Gadd , osvojio je tri od njih - za glumu, scenarij i izvršnu produkciju serije. Jessica Gunning, koja je glumila uhoditeljicu Marthu, osvojila je Emmy za najbolju sporednu glumicu.

Iznenađenje večeri bila je i nagrada za Jodie Foster, koja je osvojila nagradu za izvanrednu glumicu u seriji "True Detective: Night Country".

Voditelji ceremonije 76. dodjele Emmyja bili su otac i sin Eugene i Daniel Levy. Cijeli spisak nominacija i nagrada 76. dodjele Emmyja možete pogledati ovdje.