Peta Noć
48

Specijalni Klix Studio na SFF-u: Emir Kapetanović, Mirvad Kurić, Goran Bogdan i Alexander Payne

D. J.
Gosti večerašnjeg izdanja Specijalnog izdanja Klix Studija bili su glumac i reditelj Emir Kapetanović, glumci Mirvad Kurić i Goran Bogdan te nagrađivani američki reditelj, scenarist i producent Alexander Payne.

Prvi gost večerašnjeg izdanja bio je reditelj Emir Kapetanović čiji će film "Djeda Mraz u Bosni" biti prikazan sutra u Ljetnom kinu Stari grad.

Emir Kapetanović: Moj najmlađi sin je ostvario prvu filmsku ulogu u mom filmu

"Kad smo pravili film gledali smo da to bude jedna bosanska bajka za sve generacije u kojoj jednog dana Djeda Mraz odlazi u jedan grad u Bosni i Hercegovini, koji nije imenovan, može biti bilo koji grad, da odigra predstavu za svu djecu. Kod djece u svim gradovima je dočekan sa oduševljenjem, kod odraslih sa malo manje oduševljenja. I onda je na našoj trupi na čelu s Mirvadom Kurićem da uradi sve kako bi ta predstava bila moguća", kazao je reditelj o svom prvom dugometražnom filmu.

Osim njegove supruge, Zane Marjanović, Emir nam je otkrio da se u ovom filmu pojavljuje i njegov najmlađi sin, Alek Kapetanović Marjanović.

"Njemu je ovo prva filmska uloga i ozbiljno nam je počeo udarati na kašiku u porodici. Njemu je to sad zabavno, zabavno mu je dok može da preskoči par dana u školi, zabavno mu je da se druži sa zanimljivom ekipom i dok je njemu zabavno, meni je super", kazao je Emir.

Potom se u Specijalnom Klix Studiju voditeljici Emeli pridružio glumac Mirvad Kurić koji glumi u filmu "Djeda Mraz u Bosni", a osovjio je i nagradu Srce Sarajeva za najbolju sporednu ulogu u seriji "Znam kako dišeš".

Mirvad Kurić o zaustavljanju gradnje hidroelektrana: Una je riješena, sad idemo na Neretvu

Mirvad se pojavio u majici s natpsom "Neretva" te je prokomentirao akciju Fondacije Atelje za društvene promjene ACT kojom žele ukazati na važnost spasa Une i Neretve. Nakon što je akcija pokrenuta, jučer je objavljeno da je zaustavljena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une.

"Koga interesuje da li je Mirvad Kurić prošetao ćilimom u nekom sakou neke marke ili nekim patikama... Mislim da je važnije da pošaljemo neku poruku, ako je već velika gledanost, onda treba i jače i šire poruka da ode. Mene su pitali danas šta je s Unom - Una je riješena, idemo sad na Neretvu", kazao je glumac.

Potom je u Klix studiju prikazan intervju s Alexandrom Payneom, slavnim američkim rediteljem, scenaristom i producentom.

Alexander Payne: Bio sam u Sarajevu kad je festival imao 10 godina, bilo je super uzbudljivo, prožeto tugom, ali i ljubavlju

Uzevši u obzir da je njegov prvi dolazak u Sarajevo bio u ranim godinama festivala osvrnuo se i na to.

"Festival, grad i nedavni rat bili su dio toga, vokabular jednostavno postojanja ovdje. Znate, činjenica da je ovaj festival počeo u ratu, a ja sam bio ovdje tek kad je festival imao devet ili deset godina i postojao je prekrasan osjećaj povratka, ponovnog osvajanja grada, ponovnog preuzimanja normalnog života, ponovnog preuzimanja ljepote i umjetnosti kroz film u ovom slučaju. I tako je bilo super uzbudljivo, znate, prožeto tugom, naravno, ali i ljubavlju", naveo je u nastavku.

Uzevši u obzir da je njegov film "Sideways" iz 2004. godine bio dio Open Air Programa i da je i dalje popularan i nakon 20 godina kaže da o tome može samo sanjati.

"Znate, reditelj može samo sanjati da će se njegov film i dalje gledati pet godina, 10 godina, 20 godina od trenutka kada ga snimi. Sada je, 20. je godišnjica tog filma i ovo je jedna od samo, ne znam, 10 obljetničkih projekcija. Ove ću godine prisustvovati takvoj za nekoliko sedmica. Bit ću u vinskoj zemlji u Kaliforniji. Imaju veliku proslavu filma. Dakle, znate, to je, san je napraviti film koji ljudi još uvijek gledaju", poručio je.

Goran Bogdan: Sarajevo Film Festival je primjer da se i pristojnim otporom može svašta postići

Posljednji gost Specijalnog izdanja Klix Studija bio je hrvatski glumac Goran Bogdan koji igra u filmu "Čovjek koji nije mogao šutjeti" koji će biti prikazan sutra na Sarajevo Film Festivalu.

"U ovim našim krnjim, krhkim i nekako netranziranim društvima još nam je veća dužnost da progovaramo. Nažalost, kod nas se nikad ne radi samo o filmu, samo o festivalu, ali Bože moj, to su varijable u kojima živimo i moramo i još nam je veća odgovoronost s te strane. Tako da Sarajevo Film Festival nikad nije samo film festival. Ono što je najbitnije, iako izaziva bijes sve to što se danas događa, Sarajevo Film Festival je dobar primjer da se ljubavlju može puno toga, i ne galamom, ne bukom, ne bijesom, da se može nekim pristojnim otporom nešto postići", poručio je Bogdan.

Sva gostovanja u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.