Četvrta noć
65

Specijalni Klix Studio na SFF-u: Ermin Bravo, Slobodan Maksimović i Zoran Predin

D. J.
Gosti specijalnog izdanja Klix Studija za vrijeme SFF-a bili su glumac Ermin Bravo, filmski reditelj Slobodan Maksimović i slovenski rock muzičar i tekstopisac Zoran Predin.

Također, u večerašnjem izdanju donosimo i razgovor sa slovenskim glumcem Sebastianom Cavazzom.

Prvi večerašnji gost specijalnog izdanja Klix Studija bio je bh. glumac Ermin Bravo, koji je bio nominiran za nagradu Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za najboljeg glumca. Iako nije osvojio nagradu, Bravo ističe da je vrlo ponosan na uspjeh serije "Znam kako dišeš", koja je na sinoćnjoj dodjeli osvojila najviše nagrada.

Ermin Bravo: Serija "Znam kako dišeš" jedna je od najboljih u regiji zadnjih godina

"Mišljenja su u regionu da je serija 'Znam kako dišeš' jedna od najboljih zadnjih godina. I imala je stvarno uspjeh, i vani, i na venecijanskom Festivalu tako da je logično da je dobila veliki broj nagrada. Drago mi je i zbog kolega, jer je uložen ogroman trud i mjeseci i mjeseci rada, i drago mi je da je se sve to isplatilo. Ovakvim stvarima, nagradama i festivalima, ubiremo efekte svoga rada", kazao je Bravo.

Osvrnuo se i na stanje u industriji i bh. kinematografiji te prokomentirao ukidanje BH Content Laba.

"Ako to zaista prestane, stvarno bih bio jako tužan jer smo prvi put nekako konkurentni u regiji, jer regija jako puno snima. Mislim, to je promocija i njihovog glumišta, njihovih umjetnika, jezika, kulture, identiteta i to je mnogostruko značajno za sve nas. Dokazali smo sa ovom serijom da znamo napraviti, ne samo regionalno dobru seriju, nego svjetskih razmjera. I onda je stvarno pitanje zašto stati s nečim, jer vrlo rijetko se mi imamo s nečim pohvaliti i biti konkurentni u svijetu u bilo kojoj oblasti. I evo kad sad imamo, hajmo uložiti, hajmo tu praviti čuda. Sada nisam tužan jer vidim da postoji mogućnost da se to nastavi, traže se neki načini kako da se to isfinansira... Ja sam siguran da niko nije dovoljno lud da to zaustavi i prekine", uvjeren je Ermin.

Sebestian Cavazza: Sarajevo Film Festival za mene je nabitniji na svijetu

Tijekom današnjeg dana ugostili smo i slovenskog reditelja i glumca Sebestiana Cavazza, koji je ove godine jedan od članova žirija SFF-a.

"Mislim da je svake godine teško izabrati dobitnika Srca Sarajeva, jer sam uvjeren da je Elma odabrala dobre filmove, dva smo uspjeli već vidjeti, ali ta težina izbora koju sa sobom donose dobri filmovi uvijek nam je užitak. Posao žirija je uvijek odgovoran, ali i zabavan. Nadam se da ćemo složno odabrati dobitnike nagrade Srce Sarajeva i za najbolji film, glumca, glumicu, režiju... ", kazao nam je Sebastian.

Otkrio nam je i kakav značaj za njega ima Sarajevo Film Festival.

"Ovaj se festival može usporediti s najvećim festivalima u Evropi i svijetu. Za mene je najbitniji, pošto mi je blizu, oduvijek sam bio tu i svake godine rado se vraćam", kazao je Cavazzo i čestitao direktoru Jovanu Marijanoviću i cijeloj ekipi na još jednom predivnom izdanju SFF-a.

Maksimović i Predin: Našem filmu "Preslovan" publika je aplaudirala 10 minuta

Idući gosti Klix studia bili su filmski reditelj Slobodan Maksimović čiji je film "Preslovan" sinoć prikazan i slovenski muzičar Zoran Predin o kojem spomenuti film i govori.

"Rijetko koji film ima premijeru u dva kina i to se nama sinoć desilo. Dakle, krenuli smo na Open Airu rasprodanom kod Vijećnice i kiša je u 49. minuti pala i organizatori su, kao na Wimbledonu rekli - 'Ok, sad idemo in door, tako da na moje veliko čuđenje, sva publika se prebacila iz Open Aira Stari grad u BKC i nastavili smo tamo gdje smo stali i bilo je fantastično. Evo baš mi maloprije kolega piše, koji je također učestvovao u filmu, Emir Ajanović, on mi je rekao da je 10 minuta trajao aplauz", kazao je reditelj Maksimović.

Predin se osvrnuo i na sam rad na filmu koji je trajao pet godina.

"Već kad sam skupljao po decenijama šta sam u prvih, recimo od '79 do '89 radio to je bilo ono baš, mjesec dana posla. Film je prekratak da bi sve stalo u njega, tako da smo ono, morali žrtvovat neke prekrasne stvari tako da bi sačuvali i znali priču pripremiti i sačuvati", istaknuo je Predin.

Obojica su naglasili kako su izabrali Sarajevo Film Festival za premijeru filma jer ga izuzetno cijene i smatraju jednim od najboljih festivala na svijetu.

Sva gostovanja u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.