Evo šta je na rasporedu
63

Šta gledati trećeg dana Sarajevo Film Festivala: Izdvojili smo nekoliko prijedloga

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sarajevo Film Festival i svog trećeg dana donosi zanimljive naslove - počev od filma Alexandera Paynea "Sideways" ("Stranputice") koji će biti prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Američki reditelj, scenarist i producent Alexander Payne dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva, a večeras će u okviru Open Air Programa u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan njegov film "Stranputice" i to u 20:30 sati.

Neuspješni pisac i obožavatelj vina Miles vodi svoga prijatelja Jacka uoči njegovog vjenčanja na putovanje u vinarski okrug. Dok se Miles želi opustiti i uživati u vinu, Jack žudi za posljednjom aferom prije vjenčanja. Uskoro, Jack počne spavati sa Stephanie, a njena prijateljica Maya zbližava se sa Milesom. Dvije žene pobjesne kada Miles nehotice otkrije da se Jack uskoro ženi, što čitavo putovanje baca u haos.

U Narodnom pozorištu u 19 sati bit će prikazan film Andreija Cohna "Velika sedmica" ("Holy Week") koji je dio Takmičarskog programa.

Velika sedmica, negdje u Rumuniji, početkom 19. vijeka. Jevrej Leiba, vlasnik prenoćišta, u napetim je odnosima sa svojim uposlenikom, kršćaninom Gheorgheom, usljed čega ga odluči otpustiti. Osvetoljubivi Gheorghe zaprijeti Leibi da će se vratiti na uskršnje veče da sa njim "sravni" račune. Zbog te prijetnje Leiba gubi vjeru u mogućnost suživota sa svojim neprijateljski i antisemitski nastrojenim okruženjem. Od toga trenutka Leiba sve teže razlikuje stvarnu opasnost od vlastitog osjećaja ugroženosti te doživljava transformaciju koja će imati ekstremne posljedice.

Specijalna projekcija filma "Oh, Canada" Paula Schradera održat će se također u Narodnom pozorištu u 21:30 sati.

"Oh, Canada" je američki dramski film iz 2024. koji je napisao i režirao Paul Schrader, baziran na romanu Foregone Russela Banksa iz 2021. godine. U njemu glume Richard Gere, Uma Thurman, Michael Imperioli, Jacob Elordi, Victoria Hill i Kristine Froseth. Ovo je označilo drugu saradnju Gerea i Schradera nakon filma "American Gigolo", kao i drugu Schraderovu adaptaciju Banksovog romana.

Film "Praslovan" Zorana Maksimovića na rasporedu je u 20:45 u Ljetnom kinu Stari Grad.

"Praslovan" je emotivna biografska drama o životu i karijeri Zorana Predina, jednog od najvažnijih kantautora bivše Jugoslavije. Film prati njegov put od mladih dana u Mariboru do slave s bendom Lačni Franz i solo karijerom. Kroz retrospektivu njegovih hitova, prikazuje kako su njegove pjesme reflektovale društvene promjene i lične preokrete. Završava se intimnim pogledom na njegov život, uključujući uspone i padove te utjecaj na porodicu i prijatelje. U filmu se pojavljuju poznate ličnosti poput Đorđa Balaševića, Branka Đurića, Gabi Novak i drugih.

"Safet Zec: Put majstorstva" u režiji Gorčina Zeca bit će prikazan u Cineplexxu u 21:30 sati.

Film prati umjetnički razvoj Safeta Zeca od dana njegove mladosti, kada se zaljubio u djela starih majstora poput Mikelanđela i Rembranta, do ostvarenja njegove strasti – dana kada je pozvan, kao i stari majstori, da naslikaju Slaganje Hrista za crkvu Gezu u Rimu.

Dokumentarni film Kenana Ćerimagića "Breme" na rasporedu je u 15 sati u Cineplexxu.

Film u produkciji Radija Slobodna Evropa govori o ulozi i moći obrazovanja u sprječavanju budućih zločina upoređujući Ruandu i Bosnu i Hercegovinu. Dokumentarac u režiji Kenana Ćerimagića, izvršnog producenta RSE, naglašava koliko je priznanje prošlosti ključno za oporavak i pomirenje društva.

U Ruandi, gdje su počinioci genocida priznali zločine i ponovno integrisani u društvo, obrazovanje podstiče jedinstvo i izlječenje. Dok u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici, genocid ostaje tabu tema u školama, ostavljajući podijeljene, poluprazne zajednice u poricanju i mržnji.

"Aleja snajpera - mom bratu" bit će prikazan u 18 sati u Cineplexxu.

Režija: Christiana Lucia Grilli, Francesco Toscarni Italija

Dokumentarni film "Aleja snajpera - mom bratu" govori o Džemilu Hodžiću i njegovom nesvakidašnjem projektu "Aleja snajpera", koji prikuplja fotografije svjetski poznatih ratnih fotoreportera iz perioda opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine.

Film "Backup" Faruka Sokolovića na rasporedu je u Cineplexxu u 21 sat.

Žanrovski psihološki triler se prvenstveno bavi traumom koja je proživljena i preživljena, ali koja tek treba da bude prevaziđena. Oslobađanje tereta i okova prošlosti je ono što gotovo svi likovi u filmu priželjkuju. Priča filma doživljajem otvara potrebu za preispitivanjem vlastitog životnog putovanja i traganjem za mirom, praštanjem, pokajanjem i ljubavlju.

SFF