Najava festivalske magije
347

Sve je spremno za 30. Sarajevo Film Festival: Postavljen crveni tepih ispred Narodnog pozorišta

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas je postavljen crveni tepih koji najavljuje početak 30. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Kako se može vidjeti na snimku i fotografijama koje je zabilježio reporter Klix.ba, festivalski trg danas je zablistao u novom izdanju, a svečano je postavljen i bosanski crveni ćilim.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival počinje u petak, 16. augusta, a otvara ga film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Nakon ljeta".

Prvi crveni tepih Sarajevo Film Festivala predstavljen je 2003. godine, a sve do 2019. bio je klasične crvene boje. Prije početka jubilarnog 25. izdanja predstavljen je novi dizajn koji predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog.

U posljednjih nekoliko godina festivalskim tepihom su prošetale velike svjetske i regionalne ličnosti među kojima su i Morgan Freeman, Robert De Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt, Tim Roth, Alejandro Gonzalez, Pawel Pawlikowski, Gillian Anderson, Bono Vox, Daniel Craig, Michel Hazanavicius, John Cleese...

Ove godine, između ostalih, u Sarajevo stižu Meg Ryan, John Turturro, kao i Alexander Payne.

Prošlogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala obilježila je posjeta Bone i The Edgea iz sastava U2, kao i novinarke Christiane Amanpour. Najbolji igrani film 29. SFF-a bio je "Kos, kos kupina" Elene Naveriani. Nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojio je Philip Sotnychenko za "La Palisiadu".

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za "Lost Country", a Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u "Kos, kos, kupina".

Predstojeće 30. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 16. do 23. augusta.

SFF