Članica žirija SFF-a
137

Švedska glumica Noomi Rapace boravi u Sarajevu: Prvi put sam ovdje i oduševljena sam Festivalom

D. J.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Glumica i producentica Noomi Rapace ovih dana boravi u Sarajevu i to u ulozi članice ovogodišnjeg žirija Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala.

Ova švedska glumica međunarodnu slavu je stekla ulogom Lisbeth Salander u švedskim filmskim adaptacijama serijala "Millenium (2009.): The Girl With Dragoon Tatoo".

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Prvi put sam ovdje, oduševljena sam ovim Festivalom koji slavi filmaše i film, nije toliko vezan za taj popratni haos. Počašćena sam što sam ovdje", kazala je u jednoj od izjava na crvenom tepihu.

Ceremoniju otvaranja Talents Program 30. Sarajevo Film Festivala obilježio je upravo inspirativan razgovor sa glumicom Noomi Rapace, koji je moderirala Mia Avdagić. Glumica je govorila o svojim počecima u filmskoj industriji, razlikama između evropskog i američkog tržišta, te izazovima sa kojima se filmski radnici suočavaju u poslu koji rade.

Rapace ne krije da je najteži zadatak za nju bio da se suoči sa vlastitim strahovima, čije porijeklo vidi u djetinjstvu.

"Najteže je shvatiti da si ti ista ona osoba koja je nekada gajila te strahove, i da oni nikada sasvim ne nestaju. Samo sam u jednom trenutku odlučila da uđem u tu sobu straha kako bih vidjela da ono čega se plašim na kraju nije toliko strašno", otvoreno je govorila glumica.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Rapace je među ostalim osvojila dvije Zlatne nimfe, nagradu Guldbagge i nagradu Satellite kao najbolja glumica, te je bila nominirana za nagradu BAFTA, međunarodnu nagradu Emmy i evropsku filmsku nagradu. Nakon uspjeha serije "Millenium", Rapace je nastavila glumiti u američkim filmovima poput "Prometheus", "Sherlock Holmes: A Game of Shadows", "The Drop"...

Ostali članovi Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala su reditelj i scenarist Paul Schrader (predsjednik), glumac Sebastian Cavazza, rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak te reditelj i scenarist Juho Kuosmanen.