"Zeleno zlato"
49

Svjetska premijera filma o borbi za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe na 7. AJB DOC-u

L. R.
Svjetska premijera filma
Svjetska premijera filma "Zeleno zlato"
U punoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, u okviru programa "AJB prikazuje" 7. AJB DOC Film Festivala, održana je svjetska premijera filma "Zeleno zlato" Midhata Uzejrovića i Mahira Očuza, nakon čega je upriličena diskusija autora filma s publikom.

Film "Zeleno zlato", kroz ličnu priču i primjer Mahira Očuza, koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, istražuje svijet kanabisa, njegovu medicinsku upotrebu i historijsku primjenu.

Cilj filma, otkriveno je tokom diskusije, bio je sukobiti se sa stereotipnom frazom prema kojoj je kanabis droga i skrenuti pažnju na širok spektar pozitivnih primjena ove biljke, naročito u medicinske svrhe.

Glavni protagonista filma Očuz tokom diskusije je istakao kako su mnogi nedovoljno informirani o potencijalu upotrebe kanabisa u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe, kao i da najviše zabrinjava činjenica da zakonske procedure provode oni koji kanabis svode isključivo na drogu.

Inicijativa Saše Magazinovića

Premijeri filma i diskusiji prisustvovao je i Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od glavnih zagovornika legalizacije kanabisa, koji je potvrdio priče učesnika filma istaknuvši da trenutna situacija omogućava dilerima da profitiraju na neznanju pacijenata, prodajući im proizvode niske kvalitete ili čak potpuno neadekvatne zamjene.

Magazinović koji već neko vrijeme pokušava pogurati ovu inicijativu u parlamentu potvrdio je i navode iz filma, komentirajući kako je apsurdno da pacijenti u BiH i dalje moraju ilegalno nabavljati proizvode koji su legalni u mnogim drugim zemljama, ali i da su neke druge opojne supstance poput kokaina, morfijuma i opijuma već dozvoljeni u medicinske svrhe, zbog čega smatra kako ne postoji opravdan razlog da kanabis ne bude tretiran na isti način.

Kako stoje stvari u BiH?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 2023. godine uputila je prijedlog zakona kojim bi kanabis bio skinut s liste strogo zabranjenih biljaka i stavljen u kategoriju supstanci koje se mogu koristiti u medicinske svrhe pod posebnim okolnostima, uz ljekarsku preporuku.

BiH iako nije članica Evropske unije, jeste na putu da postane, stoga je važno navesti i neke međunarodne prepreke. UN-ova Komisija za droge preporučila je svim državama članicama da kanabis presele iz kategorije strogo zabranjenih supstanci u kategoriju gdje je dozvoljen pod posebnim uvjetima, što je već implementirano u mnogim zemljama. Slične preporuke dale su i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropski parlament, no proces danas ide dosta sporo.

Akteri filma slažu se da bi bilo dobro slijediti pozitivne primjere država koje su dozvolili upotrebu kanabisa u ljekovite svrhe kao što su Argentina, Kanada, Australija gdje se pripravci/ekstrakti kanabisa direktno izdaju na recept pacijentima kojih kasnije besplatno ili uz minimalne naknade mogu dobiti u apoteci.

Model koji je prisutan u Makedoniji smatraju daleko najboljim u regionu, pa čak i u Evropi te smatraju da slobodno možemo da prepišemo njihovu zakonsku regulativu.

S obzirom na to da se u mnogi u BiH, pa i sam Očuz, sukobili sa zakonom zbog nabavke ulja kanabisa, akteri filma "Zeleno zlato" smatraju da ako budemo čekali da naša zakonodavna i izvršna vlast napravi promjene da će mnogi još dugo patiti i nažalost izgubiti borbu sa bolešću i zakonom.

Ističu kako nijedan političar u BiH nije protiv legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, kao i da legalizacija prevazilazi sve političke interese i morala bi se pustiti u proceduru po hitnom postupku.