Film/TV
36

Takmičari iz Zenice kuhaju u emisiji "Sto za 4" na OBN TV

Klix.ba
Najgledaniji kulinarski show u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina je "Stol za 4“ OBN TV i to sa razlogom. Svake sedmice novi kandidati pokazuju svoje kulinarske vještine i otkrivaju nam neke nove načine kako spremiti i naša tradicionalna jela ali i neka druga koja nisu karakteristična za naše podneblje. Ove sedmice kroz emsiju od 17 sati Vas vodi Maja Munda, a ovosedmični takmičari nam dolaze iz Zenice.

Prva kandidatkinja koja će ove sedmice ugostiti ostale takmičare i pripremom svojih specijaliteta konkurisati za glavnu nagradu je gospođa Mediha. Ako pak poželite i vi napraviti neko od njenih jela ovo su recepti za njih:

SLANA TORTA

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 100 gr pureće šunke
  • 100 gr sira trapista
  • 100 gr pileće salame
  • 1 jaje
  • 300 gr brašna

Kuhano pile očistiti od kostiju i isjeći na komadiće, umjesiti tijesto sa brašnom jednim jajetom, malo vode i ulja, kada tijesto nadođe napraviti tri dijela koja treba razvući u veličini tepsije. U tepsiju staviti tijesto pa poredati navedene sastojke, tijesto pa opet sastojke i na kraju tijesto. Zapeći u rerni.

TELETINA SA POVRĆEM

Sastojci:

  • 1 kg teletine
  • 1 kg brokule
  • 100 gr mrkve
  • 500 gr. karfiola
  • 400 gr grašak
  • začini

Teletinu isjeći na kockice i prepržiti, staviti u pretis lonac zajedno sa povrćem i začiniti po želji.

VOĆNA HAVANA

Sastojci:

  • 500 gr višanja
  • 400 gr šumskog voća
  • 4 šlag pjene
  • 0.4 l mlijeka
  • želatin
  • 200 gr šećer

Mlijeko prokuhati, dodati želatin i šećer po želji. Kada se ohladi dodati šlag pjene, umutiti i jedan dio staviti u tepsiju, potom višnje i šumsko voće, pa ostatak kreme.
Ostaviti na duboko hlađenje.

Druga ovosedmična kandidatkinja je gospođa Milena. A ovo su recepti specijaliteta koje će ona spremati i pokušati osvojiti glavnu nagradu:

BUGARSKA PITA I PILEĆA PAŠTETA

Sastojci:

  • 15 kašika brašna
  • 4 jaja
    -1 kg krompira
  • 4 paprike
  • ulje
  • začini
  • 1 prašak za pecivo

-Umutiti jaja, dodati izrendan krompir, brašno, isjeckanu papriku po mogućnosti crvenu, malo ulja, prašak za pecivo i začina po želji. -Za paštetu skuhati pile i odvojiti od kostaiju, u blenderu izmiksati piletinu sa 4 kuhana jajeta i malo maslaca. Služiti u korpicama od paradajza koji je prethodno izdubljen.

RAMSTEK U BIJELOM SOSU SA PRILOZIMA

Sastojci:

  • 1 kg ramsteka
  • vrhnje
    -300 gr prase
    -100 gr mrkve
  • 50 gr celera
  • začini

Ramstek marinirati u senfu, ulju i začinima i pržiti u tavi, pri kraju dodati vrhnje. Prasu, mrkvu i celer izrezati na rezance i dinstati na maslacu. Kao prilog dodati i kuhane rezance.

TUFAHIJE
Sastojci:

  • 8 jabuka
  • 350 gr oraha
  • 2 šlag kreme
    -500 gr šećera

Jabuke oguliti, prethodno izdubiti i skuhati. Vodu u kojoj su se kuhale
jabuke prokuhati i dodati orahe i malo šećera. Jabuke puniti orasima i ukrasiti šlagom.

Gospođa Ajša je treća kandidatkinja koja će svojim kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavni i veoma vrijednu ovosedmičnu nagradu. Ako Vam se sviđa neko od njenih jela ovo su recepti za njih:

OMLET SA MESOM I GLJIVAMA
Sastojci:

  • 8 jaja
  • 1 kg teletine
    -200 gr luka
  • 300 gr šampinjona
  • ulje

Teletinu isjeći na kockice, skuhati i začiniti, izdinstati luk i gljive, umutiti kajganu i preliti preko mesa i gljiva.

BIFTEK SA SUHIM VOĆEM I KROMPIRIMA
Sastojci:

-2 kg bifteka

  • 300 gr oraha u jezgri
  • 100 gr grožđica
  • 1 kg krompia
    -100 gr suhih šljiva

Veći komad bifteka ispržiti sa svih strana i prebaciti u veću tepsiju, okolo staviti šljive, orahe i grožđice, krompir na pola skuhati i dodati u tepsiju, prekriti folijom i peći oko dva sata.

KADAIF
Sastojci:

  • kadaif
  • 1 kg oraha
  • 150 gr grožđica
  • 3 jaja
  • 10 kašika brašna
  • prašak za pecivo
  • malo ulja

Umutiti jaja, brašno, prašak i malo ulja, u pleh poredati jedan sloj kadaifa, posuti orasima i grožđicama i na kraju umućenu smjesu za biskvit, sve prekriti kadaifom, peći i na kraju zaliti agdom.

Posljednja ovosedmična kandidatkinja koja će svojim kulinarskim specijalitetima pokušati osvojiti simpatije ostalih takmičarki je gospođa Anita a ovo su recepti za njene specijalitete:

POVRTNA ČORBA
Sastojci:

  • 150 gr mrkve
    -200 gr krompira
  • 100 gr prase
  • 100 gr brokula
  • 100 gr karfiola
  • vrhnje za kuhanje

Sitno isjeckati povrće, prvo skuhati mrkvu i krompir, pa dodati ostalo povrće, začiniti po želji i na kraju dodati malo vrhnja.

TELETINA SA PIREOM OD PATLIDŽANA
Sastojci:

-2 kg teletine

  • 150 gr mrkve
  • 400 gr patlidžana
  • 150 gr crvenog luka
  • paradajz sos
  • 5 kašika brašna
  • 0,3 l mlijeka

Teletinu ispržiti, dodati luk i papriku, pri kraju dinstanja dodati paradajz sos. Patlidžan ispeći u ljusci, oguliti i na tavi upržiti malo brašna sa mlijekom dok se ne napravi bešamel, dodati patlidžan i mješati dok se ne napravi pire.

TURSKA POSLASTICA
Sastojci:

  • 1/2 kg mrkve
  • 0,5 l soka od narandže
  • jedna limunova korica
  • 1/2 l mlijeka
  • 100 gr šećera
  • nišesta ili gustin

Mrkvu skuhati i ispasirati, dodati dvije kašike nišeste, sok od narandže i limunovu koricu, kuhati dok se ne zgusne.

U drugu posudu prokuhati mlijeko i dodati malo brašna i šećera, mješati dok se ne dobije malo gušća smjesa od palačinaka. U čaše sipati krem od mrkve pa bijeli krem i na kraju od mrkve.