U Kamernom teatru
11

U Sarajevu otvoren Treći AJD Industry Days AJB DOC

N. C.
Nakon jučerašnjeg otvaranja Sedmog AJB DOC Film Festivala, treće izdanje Al Jazeera Documentary Industry Daysa zvanično je počelo jutros u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Događaj je otvoren projektima iz kategorije Main Pitch, počevši emotivnom prezentacijom The Other Gaza o Wafi Jamil, koja živi u Stockholmu dok njena porodica boravi u Gazi. Fokus njenog projekta je da osmogodišnjoj kćerki, s kojom živi u Švedskoj, pokaže drugačiju stranu Gaze.

"Ovaj projekt donosi priču o mom odnosu s porodicom u Gazi i mojom kćerkom, kao i kako je na sve to utjecao tekući sukob u Gazi. Riječ je o važnoj i dubokoj temi. Beskrajno sam zahvalna na činjenici da je mogu predstaviti na ovako važnom događaju kojem prisustvuje veliki broj veoma utjecajnih filmskih profesionalaca ," naglasila je Wafa Jamil tokom svog pitcha.

Rudy Buttignol, koji se ulozi moderatora ovog događaja vratio treći put, pohvalio je razvoj Industryja u posljednje tri godine.

"Prvo izdanje bilo je fantastično jer je bilo novo. Ali, sa svakim novim izdanjem vidimo sve više projekata i donosilaca odluka. Također, kvalitet projekata poboljšava se iz godine u godinu. Iako je AJD Industry brzo izgradio snažnu reputaciju, i dalje održava intimnu atmosferu, savršenu za stvaranje novih i jačanje starih veza. Mislim da je sad uspješniji nego ikad", rekao je Buttignol nakon jutarnjih prezentacija.

Među istaknutim projektima bio je i K67, priča o kultnom dizajnu popularnog jugoslavenskog crvenog kioska i njegovom utjecaju na sve zemlje Balkana. Reditelj Filip Filković predstavio je svoj projekt i kasnije izjavio da s nestrpljenjem iščekuje povratne informacije filmskih profesionalaca.

"Prezentacija je bila sjajna! Više nego samom prikupljanju finansijskih sredstava, radujem se razmjeni stavova i ideja s ostalim učesnicima i žirijem. To je zapravo najveći razlog mog učešća u ovakvim događajima", rekao je.

Uz to, danas je predstavljeno još osam projekata: Wolf Game, The Amateur Photographer’s Family Portrait, My Father’s War, The Last Baron, Big in Gazi Baba, You Are Mine, Power, Elaine i The Dry Period.

Ostatak dana rezervisan je za diskusije učesnika i žirija. Fokus drugog dana bit će kategorija Rough Cut, kao i dalje diskusije, nakon čega će ovogodišnje izdanje biti zaključeno prezentacijama u kategorijama Balkan Stars i Special Selection, kao i ceremonijom dodjele nagrada.

Projekti će se takmičiti za koprodukcijske nagrade u vrijednosti većoj od 70.000 dolara, koje će dodijeliti Al Jazeera Documentary, Al Jazeera Balkans, Media Center Qatar, BH Telecom, Hrvatska radiotelevizija (HRT), Češka televizija, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Eurodoc, Looks TV, Institut dokumentarnog filma, Cannes Docs, Beldocs, Sheffield DocFest, Movies that Matter, Doha Film Institute i MIA DOC.