U 93. godini
181

Umro legendarni američki glumac James Earl Jones

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni glumac James Earl Jones, najpoznatiji po brojnim filmskim ulogama i prepoznatljivom dubokom glasu lika Dartha Vadera iz franšize "Star Wars", preminuo je u 93. godini života, potvrdio je njegov predstavnik za ABC News.

Jones je preminuo u ponedjeljak ujutro u svom domu u okrugu Dutchess, New York, okružen svojom porodicom, prema riječima njegovog dugogodišnjeg agenta Barryja McPhersona.

Glumac, čiji je moćni, duboki glas oživio legendarnog zlikovca Dartha Vadera, glumio je više od šest decenija i osvojio tri Tony nagrade, uključujući nagradu za životno djelo 2017. godine, dvije Emmy nagrade i jednu Grammy nagradu. Američka filmska akademija ga je 2011. godine nagradila za životno postignuće.

James Earl Jones rođen je 1931. godine u Mississippiju, a u djetinjstvu se suočio s teškim mucanjem.

"Došli bi ljudi u kuću, predstavljali bismo se, a ja nisam mogao izgovoriti svoje ime," rekao je u intervjuu za PBS 2014. godine, opisujući koliko je njegov problem bio ozbiljan. Tokom djetinjstva naučio je da ostane dugo vremena u tišini.

"Shvatio sam da tišina ponekad nije loša. Dobra je za slušanje. Naučio sam da slušam," ispričao je Jones.

Mucanje ga je kasnije dovelo do glume, nakon što mu je profesor iz srednje škole pomoću poezije pomogao da poboljša govor. Nakon fakulteta i služenja vojnog roka u Korejskom ratu, Jones se okrenuo Broadwayskoj sceni.

Tokom 1950-ih i 1960-ih godina, James Earl Jones postao je stub Broadwaya, sa zapaženim ulogama u predstavama poput "On Golden Pond" i "The Best Man". Njegov rad mu je donio četiri Tony nominacije, a osvojio je nagradu za "The Great White Hope" 1969. godine i za "Fences" 1987. godine.

Jones je također ostvario uspjeh na televiziji, osvojivši dvije Emmy nagrade 1991. godine, za uloge u serijama "Heat Wave" i "Gabriel's Fire". Na filmskom platnu, zabilježen je njegov rad u adaptaciji predstave "The Great White Hope" iz 1970. godine, u kojoj je igrao boksera Jacka Jeffersona, čime je postao tek drugi crni glumac u historiji nominiran za Oscara, nakon Sidneyja Poitiera.

Godine 1977., Jones je dobio ulogu glasa Darth Vadera u "Star Wars" trilogiji, čime je postao prepoznatljiv širom svijeta. Njegova izvedba ovog kultnog zlikovca ostala je upamćena kroz slavne replike poput: "I find your lack of faith disturbing," i nezaboravno otkriće iz filma "The Empire Strikes Back", kada Vader priznaje: "Ne, ja sam tvoj otac."

Jones je kroz karijeru imao preko 200 filmskih i televizijskih uloga, uključujući i glas Mufase u animiranom filmu "Kralj lavova". Nastavio je aktivno raditi sve do kasnih godina, vraćajući se ulozi Vadera u različitim "Star Wars" projektima.

James Earl Jones iza sebe ostavlja sina, Flynna Earla Jonesa, iz braka sa Ccilijom Hart, koja je preminula 2016. godine nakon 34 godine braka.

Ostat će upamćen kao jedan od najvećih glumačkih talenata, čiji je glas ostavio neizbrisiv trag u svijetu filma i televizije.