Saradnja četiri ambasade
0

V4 Film Festival u kinu Meeting Point od 16. do 19. oktobra, ulaz je besplatan

L. R.
Program Festivala (Foto: Press)
Program Festivala (Foto: Press)
V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, održat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu od 16. do 19. oktobra.

Na programu su četiri filma koja počinju u 20 sati. Ulaz na projekcije je besplatan.

Program počinje u srijedu, 16. oktobra u 20 sati poljskim filmom, špijunskom dramom "Doppelgänger" u režiji Jana Holoubeka. U četvrtak, 17. oktobra u 20 sati na programu je mađarski film "Semmelweis" Lajosa Koltaija, istorijska drama o liječniku Ignacu Semmelweisu.

U petak, 18. oktobra u 20 sati na programu je film "Nikad ne reci nikad", romantična komedija u režiji Brane Mišíka, koprodukcija Slovačke i Češke. Program V4 Film Festivala završava u subotu, 19. oktobra, projekcijom komedije "Prevoditelj" Martina Šulíka (Češka, Slovačka, Austrija).

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

PROGRAM

Srijeda, 16. oktobar u 20 sati "Doppelgänger“ Režija: Jan Holoubek Poljska, 119 min.

Krajem 1970-ih, poljski špijun Józef Wieczorek (Jakub Gierszał) preuzima identitet Hansa Steinera, sina njemačke porodice u Strasbourgu. Dok vodi dvostruki život, pravi Hans, sada Jan Bitner (Tomasz Schuchardt), počinje otkrivati svoje pravo porijeklo. Ova uzbudljiva špijunska drama istražuje identitet i lojalnost usred hladnoratovskih tenzija.

Četvrtak, 17. oktobar u 20 sati "Semmelweis" Režija: Lajos Koltai Mađarska, 124 min.

Beč, 1847. Ignac Semmelweis, strastveni mađarski liječnik nagle naravi svakodnevno porađa pacijentice i vrši obdukcije dok traži uzrok porođajne groznice, misteriozne epidemije koja ubija pacijente u bolnici. Šef mu zabranjuje istraživanje na tu temu i šalje svog asistenta da ga sabotira na svakom koraku. On zaprijeti i mladoj babici, Emmi Hoffmann, kako bi je natjerao da špijunira Semmelweisa.

Nakon tegobnog početka, veza između Semmelweisa i Emme prerasta u romansu. Kada Semmelweisov prijatelj bude povrijeđen tokom obdukcije i umre od istih simptomima kao i porodilje, Semmelweis otkriva uzrok i prevenciju porođajne groznice. Polovina njegovih kolega ga diskredituje, ali on nastavlja borbu da dokaže svoju teoriju po svaku cijenu.

Petak, 18.oktobar u 20 sati "Nikad ne reci nikad" Režija: Brano Mišík Slovačka, Češka, 104 min.

Upoznajemo Na'u (Tereza Kostkova) i Petera (Tomaš Maštalir) u vrijeme raspada njihovih brakova. Peterov odnos sa suprugom Lenkom (Lenka Krobotová) zahladio je zbog duge razdvojenosti zbog njenog rada u dobrotvornim misijama u Africi. Nadin suprug Viktor (Marek Majesky) ponovo se za promjenu "zaljubio" u mlađu ženu. Slučajni sudar Nadinog i Peterovog automobila rezultira time da oni sve češće nalijeću jedno na drugo i u svakodnevnom životu. Međutim, ne samo da njihova djeca (2+2) ulaze u vezu u nastajanju, nego i bivši partneri traže pravo glasa. Tako počinje luda vožnja dviju nepotpunih porodica...

Subota, 19. oktobar u 20 sati "Prevoditelj" Režija: Martin Šulík Češka, Slovačka, Austrija, 113 min.

Glavni protagonisti ovog "road" filma su dva starija gospodina koja putuju kroz Slovačku kako bi otkrili istinu o vlastitoj prošlosti. Tokom putovanja dešavaju im se bizarne situacije, upoznaju se sa neobičnim ljudima i postepeno sastavljaju mozaik-sliku svijeta koji se naizgled mijenja ali negdje ispod površine skriva neriješene konflikte. Upoznavajući jedan drugoga i živote kojima žive, počinju shvatati svoja djela i preispitivati svoje identitete.