Proslavljeni glumac
250

Veliki John Turturro prošetao crvenim tepihom SFF-a, bit će mu dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Četvrte večeri 30. Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom je prošetao proslavljeni američki glumac i reditelj John Turturro.

Turturro je danas stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine, a večeras će mu u Narodnom pozorištu biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Slavni glumac je izazvao oduševljenje na crvenom tepihu, a u jednom trenutku je prišao fanovima te im dijelio autograme.

"Ovo je festival koji je fokusiran na jednu zajednicu i jedan grad. Ovo je festival koji nije tržište gdje se prodaju filmovi već je to slavljenje filma. Uvijek sam htio doći, imam mnogo prijatelja koji su bili ovdje te su mi pričali kako je to jedinstveno iskustvo", kazao je Turturro.

Proslavljeni glumac će u srijedu u Bosanskom kulturnom centru (BKC-u) održati masterclass, pružajući uvid u svoju bogatu karijeru i umijeće. Bit će i na projekciji hvaljenog filma "Barton Fink" braće Coen, gdje je igrao naslovnu ulogu.

Turturro se pojavio u preko 60 filmova, a na mnogim projektima radio je sa Adamom Sandlerom i Spike Leejem. To se naročito odnosi na filmove "Učini pravu stvar" i "Jungle Fever", ostvarenja Martina Scorsesea "Boja novca", Roberta Redforda "Kviz", Francesca Rosija "Primirje", Roberta De Nira "Dobri pastir", Toma DiCilla "Box of Moonlight" i Nannija Morettija "Moja majka".

Zanimljivo je da je Turturro glumio i u filmu "Tajni prolaz" bosanskohercegovačkog reditelja Ademira Kenovića.

Osvojio je nagradu Camera D'Or na Filmskom festivalu u Cannesu za svoj rediteljski debi, film "Mac". Ostali filmovi na kojima je radio kao reditelj/scenarista uključuju "Illuminata", "Ljubav i cigarete", "Passione", "Utroje sa žigolom" i "The Jesus Rolls".

U televizijskom programu, Turturro je nominovan za SAG nagradu za ulogu Howarda Cosella u Monday Night Mayhem i ponovno nominovan za The Bronx is Burning. Osvojio je Emmy nagradu za svoje gostovanje u seriji Monk te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u HBO-ovoj seriji Kobna noć.