Globalna top 10 lista
20

Zaboravljeni film iz 2016. godine je trenutno najgledaniji na Netflixu: Ima 15 miliona sati gledanja

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Film "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" iz 2016. godine od 30. septembra je dostupan na Netflixu, a zanimljivo je da je ovaj prilično zaboravljeni film dospio do broja jedan na listi najgledanijih streaming servisa.

Burton trenutno uživa u ogromnom uspjehu filma "Beetlejuice Beetlejuice", nastavka njegovog klasika iz 1988. godine. U međuvremenu, reditelj je režirao nekoliko drugih filmova u žanru fantazije, a među njima je i "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children", natprirodna fantastična avantura u kojoj Eva Green glumi gospođicu Peregrine.

Prema Netflixu, "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" debitovao je na prvom mjestu na Netflixovoj globalnoj top 10 listi u sedmici od 30. septembra do 6. oktobra sa 7,1 milion pregleda, što je jednako 15,1 milion sati gledanja.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Baziran na romanu Ransoma Riggsa iz 2011. godine, film iz 2016. prati tinejdžera koji, nakon što otkrije tragove misterije koja se proteže kroz vrijeme, naiđe na dom neobične djece, a misterija se produbljuje kako se približava njegovim stanovnicima i upoznaje njihove jedinstvene sposobnosti. Glumci su Eva Green, Asa Butterfield, Chris O'Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench i Samuel L. Jackson.

Osam godina kasnije, film je uglavnom zaboravljen, iako je u svoje vrijeme bio poluuspješna fantazija. Reakcije kritičara bile su pomiješane, ali uglavnom pozitivne, s recenzijom koja je hvalila film kao odgovarajući projekat za jedinstveni vizuelni stil reditelja Tima Burtona.

Međutim, većina kritičara se slaže da se više ističe kao vizualni spektakl nego kao uvjerljiva priča. Zauzvrat, ima rezultat od 64 posto na Rotten Tomatoesu od kritičara i 60 posto od publike.