Na Bookstan panelu
55

Žbanić podijelila detalj iz Sarajeva: Rijetka teritorija gdje Jevrej i Palestinac mogu pričati bez straha

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić podijelila je zanimljiv detalj s panela književnog festivala Bookstan gdje su učestvovali palestinski pjesnik i jevrejski novinar.

Jučer je na Akademiji likovnih umjetnosti održan Bookstanov specijalni program "Među oružjem šute muze: etički izazovi književnosti u doba političkih nemira".

O ovoj temi razgovarali su palestinski autor Mosab Abu Toha, novinar i književnik Peter Maass, te književnica Lana Bastašić. Razgovor je moderirao John Freeman, a prisustvovala je i bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Screenshot/Instagram
Screenshot/Instagram

Žbanić je na Instagramu podijelila zanimljivo zapažanje s ovog događaja napisavši: "Sarajevo je rijetka slobodna teritorija u Evropi gdje je moguće da jevrejski novinar i palestinski pjesnik sjede zajedno na književnom panelu i pričaju bez straha. S njima je i bosanska književnica koja je upravo napustila Njemačku zbog političkih prijetnji slobodi".

Bastašić je početkom godine prekinula veze s njemačkim izdavačem zbog šutnje o genocidu u Gazi. Nakon toga su joj otkazana i pojedina gostovanja na festivalima književnosti, a naposlijetku je odlučila napustiti Njemačku.

Podsjetimo, međunarodni književni festival Bookstan otvoren je u sarajevskoj knjižari Bubyook 3. jula koncertom Zorana Predina. Traje do 6. jula, a bit će zatvoren koncertom Damira Imamovića u Domu mladih.